Всичко започна с видео, публикувано в социалните мрежи, в което

...
Всичко започна с видео, публикувано в социалните мрежи, в което
Коментари Харесай

24-часововият бунт на Пригожин - хронология на събитията

Всичко стартира с видео, оповестено в обществените мрежи, в което Пригожин упреква съветската войска, че е атакувала лагер на бойците от " Вагнер ". Обявява " Поход за правдивост " против Началника на генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на защитата Сергей Шойгу и прецизира, че това не е боен прелом и дейностите му не са ориентирани против президента Владимир Путин.

През нощта колони на " Вагнер " влизат от две точки на съветска територия, без опозиция откриват надзор върху Южното командване на съветската войска в Ростов на Дон, от където се управляват военните дейности в Украйна. Пригожин желае среща с Шойгу и Герасимов. Установен е надзор върху град Воронеж, колоната на " Вагнер " потегля по автомагистрала М-4 към Москва без да среща опозиция.

Президентът Владимир Путин прави послание към нацията в 10 часа - афишира дейностите на Пригожин като нож в гърба и се заканва да накаже уредниците. Следват часове на напрежение, до момента в който вагнеровци пътуват към Москва, по улиците на съветски градове има танкове, в Москва са неразрешени всички мероприятия навън, Кремъл е отцепен в необятен периметър за сигурност. Президентът Путин организира диалози с държавните глави на Турция, Беларус, Узбекистан и Казахстан, а западът излиза с позиции, че обстановката в Русия е сериозна и се следи развиването на събитията.

Малко след 20 часа през вчерашния ден Пригожин направи противоположен завой. При договаряния с беларуския президент Лукашенко е контрактувано настъплението да спре. Обвинението против Пригожин е свалено, контрактувано е той да отиде в Беларус, стартира подготовката за изтеглянето на бойците на " Вагнер " от Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР