Всичко това при т.н. ограничени пълномощия на българския държавен глава.Руският

...
Всичко това при т.н. ограничени пълномощия на българския държавен глава.Руският
Коментари Харесай

„Дондуков“ 2 в София и „Старая площадь“ 4 в Москва: Не пипайте шефовете на българските служби – те са наши

Всичко това при тъй наречените лимитирани компетенции на българския държавен глава.

Руският президент покрива всички упоменати нагоре права, само че одобрени от конституцията. Защото Русия е президентска република.

 

Какви са разликите? Май единствено тази, че по конституция сме парламентарна република, само че от две години импровизирано се настанява президентско ръководство. Вярно, че служебните държавни управления са вследствие на несъставянето на постоянно такова, само че е правилно също, че избрани кръгев до президента поставят големи старания да се поддържа деструктивност в политическия живот, с цел да продължава служебната изпълнителна власт да работи по-дълго време.

 

През последните дни се завъртя нещо като спор към възможна промяна на шефовете на тайните ни служби. Темата „ изскочи “ от досадилия към този момент запис от националния съвет на „ Продължаваме промяната “. Мненията и мненията са от „ национални предатели “ до „ съгласуването с партньорските служби е законна естествена процедура “.

През цялото време алената нишка е: Имат ли и до каква степен въздействие съветските секрети служби в нашите такива и изобщо в политическия и публичния живот у наос?

 

Краткият отговор е „ Да “. На Москва това й е ползата – да прониква по всевъзможен способи в български институции, измежду които службите ни заемат изключително значимо място.

Представете си единствено, че български представители на закрити срещи и диалози в НАТО и Европейски Съюз по въпросите на войната на Русия против Украйна, след всяко сходно мероприятие рапортуват на Москва. Невъзможно? И кой подсигурява това?

 

Смешно е да се случват разкрития за опити – сполучливи и несполучливи – на съветските служби в други страни, в това число членки на НАТО и Европейски Съюз, а у нас някой да се кълне, че такова нещо е невероятно. Все едно да твърдим, че в България няма даже грам корупция и да се аргументираме, че няма нито един наказан върховен политик. А няма точно, тъй като сме затънали в корупция и тъй като тук господства постсъветския олигархо-мафиотски управнически модел.

Реалната конюнктура с българските служби от години е тревожна, само че политическият хайлайф настойчиво отхвърля да признае това. Защото желае да ги употребява, както е употребил прокуратурата, да вземем за пример. Точно както е в Русия.

 

Една от формите, които употребява Москва като метод за влияние и идеологическо навлизане в други страни е планът „ Руский мир “. Това е комплицирана, многопластова система за въздействие, финансирана от Кремъл. Резултатите от нейната активност виждаме у нас все по-често. Не виждаме обаче противопоставяне, макар провокации като тази с замерянето на Дома на Европа в София с алена багра. Доблестното Министерство на вътрешните работи още не е разкрило кои са основателите и причинителите на това чисто проруско мероприятие под флага на битката за мир…

 

Проектът „ Руский мир “ е дело на съветските секрети служби и това не е никаква загадка. Експерти на съветското военно разузнаване първи вършат разбор на обстановката в обособените страни – обекти на въздействие – и оферират по какъв начин да се пипа с „ кадифени ръкавици “.

За задачата Кремъл основава мрежа от сътрудници за въздействие, интернационалните и локални асоциации, цивилен организации и партии. Задействани са и съветски жители, живеещи в съответните страни.

 

Създадена е Държавна организация за работа с рускоезичните жители по света, както и Агенция за съдействие с разнообразни страни, известна като Россотрудничество.

Точно този Департамент е „ чадъра “, под който се развиват и работят мрежите в разнообразни страни. Става дума за над 60 културни и научни центрове и 25 представителства към посолствата.

 

През 2014 година Путин подписва актуализирана Концепция за подпомагане на интернационалната активност на въпросните структури. Бюджетът им е повишен двойно и доближава 96 милиона $. Това е единствено държавното финансиране. С годините средствата се усилват, а след началото на войната против Украйна доближават до 400 млн $.

През февруари 2020 година в отчет на съветските служби от София се оповестява на шефовете в Москва, че „ … 10 години доверието на българите в Европейския съюз и НАТО е спаднало двойно “. Твърди се също, че две трети от българите няма да поддържат дейности на НАТО и Европейски Съюз против Русия. 63 на 100 от интервюирани жители се афишират срещу глобите против Русия.

 

След съветската военна експанзия против Украйна Москва ускори своята активност по плана „ Руский мир “.  Често за преимуществата на Евразия се цитира един от идеолозите на доктрината „ Путин “ Александър Дугин. В едно изявление за немското издание Der Spiegel журналистът Кристиан Нееф го пита:

 

„ Как си представяте Евразия, която пропагандирате като противопоставен модел на западната народна власт? “ 

 

Дугин: „ Евразия е заредена с световен темперамент, тя е синоним на многополярност. Имаме почитатели даже в Бразилия и Китай – на всички места, където живеят съперници на еднополярния американски модел и неговата преобладаваща роля. В този смисъл тези хора са евразийци. В по-тесен смисъл Евразия е Русия и нейните сътрудници Турция, Иран, Китай, Индия, постсъветското пространство, в което влиза и Монголия. Също и част от Източна Европа – България и Сърбия. Как тъкмо ще се случи евразейската интеграция, ще забележим “.

 

През септември 2022 година се появява информация от дипломатически източници за нов отчет на Кремъл за усилването на кибервойната против НАТО и Евросъюза. Задачите са съобразени с новата обстановка – войната в Украйна.

 

В отчета са разказани дилемите и параметрите на деяние на съветските секрети служби през идващите месеци, до края на 2022 година В един от разделите е отделено особено място на България, която влиза в мероприятията против страни от НАТО и Европейски Съюз.

От Разузнавателната работа на Генералния щаб на Руската войска (ГРУ) в ескалацията на кибервойната са включени: 1-о ръководство, настоящо в Европа; 5-о оперативно управление; 7-о: службата за информация и анализ; 8-о: диверсионната работа и 12-о ръководство - концентрирано напълно за водене на осведомителна война.

 

В интервенцията вземат участие и подразделения на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). В частност това са: Оперативни отдели; Отдел за разбор и информация; Отдел за икономическо разузнаване.

 

Основна цел на започващата ескалация е Дезинформацията. „ Активни ограничения “ са предоставени както на външното разузнаване по този начин и от ГРУ. Важен съставен елемент в тази активност „ фабриката за тролове “, основана от близкия другар на Путин предприемача Евгений Пригожин, именуван още „ готвача на Путин “. Същият е основател и финансира частната войска „ Вагнер “, прочула с през последните дни с набирането на пандизчии за фронта в Украйна. Те пък от своя страна се прочуха със зверствата и издевателствата, осъществявани измежду мирните поданици на Украйна.

 

През последните две години Русия се хвали с разкрити над 40 непознати шпиони, проникнали в разнообразни структури на съветската страна. За същия интервал от други страни са изгонени над 230 съветски дипломати и чиновници в посолства, уличени в шпионаж. В Чехия, Полша и други страни бяха разкрити локални чиновници в разнообразни ведомства, работили за Москва. Да не би България да е изключение?

Затова се подвига толкоз звук по тематиката за съветското въздействие в някои родни спецслужби. То съществува и контраразузнаването ни до момента не е потвърдило, че работи дейно против него. Няма да изреждам още веднъж случаите на диверсии, за които има мощни подозрения, че са дело на съветски шпиони.

 

На 14.09.22 ДАНС разгласява информация за собствен отчет и разгласява на своя уебсайт следното: „ Русия се пробва да въздейства директно на процесите в енергетиката и в изборите, а пропагандата се развива посредством медии и редица организации. “ Според отчета модернизацията на армията ни също е следена от сътрудниците на Кремъл. ДАНС осведоми и че е пресечена активността на група българи, развивали шпионска активност в интерес на Русия, както и на съветски жители, свързани със специфичните служби на своята страна.

В отчета нашествието в Украйна е наречена “безпрецедентна след Втората международна война експанзия на територията на Европа ”. Въпросът е ние по какъв начин отвръщаме на това?

 

На 17 март 2023 година някогашният боен министър Бойко Ноев декларира по БНР: „ Прокуратурата не проверява действителните дейности на съветските служби в България. ДАНС се е трансформирала в икономическа полиция. До такава степен сме пробити ".

 

Съмненията, че дейности и отзиви на жителите на „ Старая площадь “ 4 в Москва и „ Дондуков “ 2 в София се доближават или даже съответстват се ускоряват. Ето думите на президента Радев при връчване мандата на втората политическа мощ „ ПП-ДБ “: „ Като президент и висш главнокомандващ съм директно зает с националната сигурност и предназначен да защищавам българската държавност. Точно поради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на водачите на вашата партия след последвалите обществени признания... Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите посредством Министерство на вътрешните работи и дискредитиране на водачи на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм задължен да връча тази изследователски мандат ".

 

Българските служби са част от дискредитирането на България, господин Радев.

 

Твърдя, че освен президента знае какво се случва в българските служби. Убеден съм също, че от службите към него доближава селектирана, от време на време манипулирана информация. Това става с интервенция на разнообразни кръгове, нерадко подмолни и обслужващи непознати ползи. До медиите обаче доближава информация, споделена от чиновници в тези служби. Там има хора, които се възмущават от упоритите опити да се прокарват непознати ползи, най-вече на Кремъл. Хора от ДАНС от дълго време признават в неофициални диалози, че рунското въздействие в организацията е голямо и се прокарва посредством чиновници на управителни позиции.

 

Ще отида по-далеч: хора от администрацията на „ Дондуков “ 2 също споделят недоумението си от „ смяната на курса “ в държанието на Румен Радев. Според тях няма и помен от пронатовското говорене на Радев от началото на първия му мандат. Преди дни един от тях попита: Ние още ли сме натовска страна? 

 

Да, още сме, само че опитите това да се промени се ускоряват.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР