Всичко тече, всичко се променя – в това число и

...
Всичко тече, всичко се променя – в това число и
Коментари Харесай

Конкуренцията не го плаши

Всичко тече, всичко се трансформира – включително и желанията на купувачите на нови коли. Вече (почти) всички желаят да карат SUV и да се любуват на удобството на високата позиция на лидера, положителния преглед, огромното вътрешно пространство, солидното наличие на пътя и по-сериозното сцепление при разновидностите със задвижване 4х4.

 st-line_kuga_005

В момента всяка трета продадена нова кола в Европа е SUV, а потребителите имат огромен избор от модели. Конкуренцията е най-силна в всеобщия сегмент с компактни размери, където един от потвърдените „ играчи ” е Ford Kuga. За разлика от много други SUV-ове, това е автомобил с история и солидни продажби, който се намира към този момент във второто си потомство, а след постоянните грижи на производителя за рационализация сграбчва окото с още по-стилна визия.

 54-2-6kol

С външния си дизайн Kuga обявява дръзък и състезателен темперамент, както и присъщото за моделите на марката образцово пътно държание. След разкрасителните процедури огромната горна трапецовидна решетка и по-малката долна са изравнени с новите фарове с дневни LED светлини и с фаровете за мъгла.

 st-line_kuga_007

Задните светлини също са с изменен дизайн и акцентират атлетичния контур на каросерията, която стъпва върху нова гама от алуминиеви джанти с диаметър 17, 18 и 19 инча. Колелата се оферират с най-различни покрития, в това число никелирани. Изборът от цветове е допълнен с два нови лака, предлага се и ефектната спортна линия ST.

 st-line_kuga_006

За да не нарушава хармонията от спортните пропорции, електрическият сгъваем теглич се прибира автоматизирано под задната ризница, когато не се употребява. Предлаганата хендсфрий технология за капака на багажника разрешава на притежателя да го отваря и затваря с леко придвижване на крайници под задната ризница, когато отдалечения ключ е в джоба му. Това улеснение се поръчва от всеки трети покупател на Kuga в Европа, защото улеснява товаренето със заети ръце.

 st-line_kuga_025

Извършените усъвършенствания в пътническата кабина вършат преживяването за пасажерите по-комфортно. Намален е броят на бутоните по таблото, като ръководството на климатичната апаратура и работата с мултифункционалния волан е по-интуитивна и по-лесна. В студените зимни дни притежателите на Kuga ще оценят преимуществото на отопляемия кожен волан, а по-спортно настроените водачи имат опция да превключват предавките на автоматизираната трансмисия с лостчета, без да смъкват ръце от него. Ръчната спирачка е електрическа и се задейства с бутон, което освобождава повече място на централната подпора за слагане на бутилки и чаши, както и за нов USB порт за включване и зареждане на мобилни устройства.

 st-line_kuga_050

По отношение на задвижването Kuga предлага най-новите дизелови и бензинови мотори на Ford. Технологиите за спестовност на гориво и по-ниски равнища на нездравословните излъчвания включват автоматизирана старт-стоп система и интелигентно регенеративно зареждане. При него изборно се задейства алтернаторът и зарежда акумулаторът при понижаване на скоростта и прекъсване с сила, която в противоположен случай ще бъде изгубена.

 st-line_kuga_019

Бензиновите EcoBoost мотори с размер 1,5 л работят с турбокомпресор, непосредствено впръскване на горивото под високо налягане и променливи етапи на газоразпределение. Предлагат се три равнища на мощ – 120 к.с. и 150 к.с. с 6-степенна механична трансмисия и предно предаване, както и 182 к.с. с 6-степенна автоматизирана скоростна кутия и задвижване 4х4. Дизеловата гама стартира с 1,5-литров мотор TDCi с запас от 120 к.с. с предно предаване и механична кутия, който изминава 100 км единствено с 4,4 л гориво (по данни на производителя). По-големият елемент 2,0 TDCi е в два разновидността – със 150 к.с. и 180 к.с., които се оферират с двата вида трансмисии и предаване 4х2 и 4х4.

Паркирането става по-лесно

Повече от половината купувачи на Kuga избират полуавтономния паркинг помощник, който улеснява лидера при паркирането. С помощта на спомагателни ултразвукови датчици автомобилът разпознава свободни паркоместа и когато лидерът задейства съответния бутон, системата върти кормилото, а водачът натиска газта или спирачката. Сензорите оказват помощ и за безвредно излизане от паркомястото, защото наблюдават поле в разстояние до 40 метра за непряк трафик при придвижване на заден ход.

 st-line_kuga_064

В градски условия сигурността е нараснала с асистента за попречване на челни конфликти, който действа при скорост до 50 км/ч. Ако лидерът не реагира при заплаха на пътя, системата предизвестява, приготвя спирачките, понижава въртящия миг на мотора и автоматизирано ползва спирачно изпитание, с цел да понижи силата на удара или да го предотврати напълно. Друго улеснение е „ умния ” ключ MyKey, посредством който притежателят може да наложи ограничавания на скоростта и други функционалности, когато дава колата си на различен.

Управление с глас и досег

Един от главните съставни елементи при последното обновяване на Kuga е информационната система SYNC 3, която дава опция на водачите да ръководят аудиото, навигацията и смарт телефона си посредством елементарни разговорни гласови команди. Системата работи бързо и поддържа пет спомагателни езика. Когато лидерът натисне съответния бутон и каже думите „ I need a coffee ” или „ I need to park ”, получава локализация до близки заведения или паркинги. Поддържат се също услуги за бензиностанции, гари, летища, хотели и други Освен с гласови команди, системата SYNC 3 работи и с 8-инчовия сензорен екран на автомобила. Новият интерфейс разрешава да се ръководи с жестове „ плъзване ” и „ прибиране с пръсти ” като на екрана на смарт телефон.

 st-line_kuga_058

Наред с дигитализацията в кабината конструкторите са усъвършенствали и други съставни елементи като светлините. Вече се оферират адаптивни фарове, които наблюдават изискванията на пътя и настройват биксеноновите светлини според от скоростта на придвижване, ъгъла на завиване и дистанцията до обектите начело. Новите фарове оказват помощ по-лесно да бъдат видяни рискове при пороен дъжд, когато системата съкратява и уголемява лъча за по-добра осветеност на секторите настрана от пътя и понижаване на отблясъците от мократа повърхнина.

 st-line_kuga_051

При моделите със задвижване 4х4 системата за двойно предаване разпределя тягата в изменчиво съотноиение към колелата съгласно изискванията на пътя. Корекциите се правят за по-малко от 20 милисекунди при смяна на сцеплението с настилката. При бързо влизане в завои на вътрешните колела се упражнява автоматизирано леко спирачно изпитание за по-добра непоклатимост и по-прецизна управляемост. Предимството на този вид двойно предаване е в икономията на гориво при естествени условия, когато въртящият миг се изпраща предпочитано към предните колела, само че при най-малката смяна се реагира съответно за несъмнено сцепление.

 st-line_kuga_052
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР