Всичко свърши в 15:04 ч, в студения февруарски ден в

...
Всичко свърши в 15:04 ч, в студения февруарски ден в
Коментари Харесай

6 февруари - денят, в който Цветята на Манчестър разцъфнаха завинаги

Всичко свърши в 15:04 ч, в студения февруарски ден в Мюнхен. Смъртта откъсна Цветята на Манчестър, както ги обезсмърти един афиш, който виси на всеки мач от трибуните на „ Олд Трафорд “.

На 6 февруари 1958 година ужасът на замръзналата писта в Германия лиши живота на 8 от Бебетата на Бъзби, както пък ги назова британската преса още тогава – когато жънеха победи на терена.

Бяха млади, надарени и с искра в очите, упоритост и взор в бъдещите победи и купи. 7 умират на място, откакто самолетът не съумява да излети от пистата и се разрушава в постройка наоколо.

Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Коулмън, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър, Лиъм Уилън – те останаха там.

Осмият - Дънкан Едуардс, се бори 15 дни за живота си, само че на 21 февруари почива в болничното заведение в Мюнхен.

Оцеляха Боби Чарлтън, великият вратар Хари Грег, вадил труповете и телата на живите, избавил най-малко 3-4 човешки живота. Оцелява и духът на Манчестър Юнайтед.

За него пеят на „ Олд Трафорд “, че в никакъв случай не умира. Бебетата ги няма, само че легендата остава и до през днешния ден.



Светът е изумен от нещастието, която идва близо десетилетие след самолетната злополука на Торино – различен огромен тим, който е спрян не от мощен противник, а от ориста и гибелта.

На 6 февруари 1958 година си отива и гръбнакът на британския народен тим, а и най-силният отбор в страната по това време.

От него „ възкръсва “ младият и претърпял шока полузащитник Боби Чарлтън, който се трансформира в №1 на Англия за десетилетие напред, а през днешния ден е сър, като се изключи че е почетен президент на Юнайтед.

" Олд Трафорд " е прочут с прякора " Театъра на фантазиите ". И без значение актуалните футболни несгоди в музея на славата постоянно ще стоят имената на Цветята на Манчестър.

Шефът му Джон Куин описа историите на тези звезди, които в никакъв случай не напуснаха Мюнхен.



Дънкън Едуърдс - 150 мача, 20 гола, 21 години

Най-известният от съдбовната осмица е Дънкън Едуърдс. Дебютира едвам на 16 години в първия тим. Тогавашната междинна възраст на " Манчестър Юнайтед " бе 26. Но Едуърдс бе дете-чудо. Дебютът му в националния тим бе на 18 години. Десетилетия по-късно Майкъл Оуен го изпревари в класацията за най-млад дебютант.

Хората постоянно са се питали дали в действителност Едуърдс е бил толкоз добър? Най-точният отговор дава Боби Чарлтън: " Той беше най-талантливият ми съотборник. После се появиха Джордж Бест и Денис Лоу. "

Голям, бърз, мощен с око за гола. Едуърдс можеше да играе на всички места. Представете си Рой Кийн, Стивън Джерард и Франк Лампард в едно. И може би ще бъдете близо.

Томи Тейлър - 191 години, 131 мача, 26 години

Томи Тейлър бе най-скъпият футболист по това време. Цената му бе 29 999 паунда. И то тъй като Мат Бъзби не искаше да прескочи границата от 30 000. По този метод треньорът се надяваше да резервира Тейлър от напрежението на цената. Футболистът бе огромното име в " Манчестър Юнайтед ".

Интересното нещо е какъв брой гола имаше Тейлър. В 191 мача вкара 131 пъти. Статистически само Рууд ван Нистерлой се приближава до тази успеваемост в историята на " Манчестър Юнайтед ". Когато Тейлър идва на " Олд Трафорд ", в действителност Бъзби желае бранител. И изпраща помощника си Джими Мърфи да гледа мач на " Барнзли ". Но само усещане му направил нападателят.

Роджър Бърн - 245 мача, 17 гола, 28 години

Капитанът на Манчестър Юнайтед бе именуван " аристократа във футбола " от Мат Бъзби. Бирн започва кариерата си като нападател, стана централен бранител, а най-вече игра като бек. В националния тим беше титуляр в 33 мача без спиране. В деня на злополуката брачната половинка му бе бременна с третото им дете. Но Бърн не знаеше - тя възнамерявала да му каже, когато се прибере от Белград...

Били Уилън - 98 мача, 53 гола, 22 години

Роденият в северен Дъблин футболист игра за тим, наименуван " Хоум Фарм " (в превод от британски - " Домашната плантация " ). Дори до през днешния ден този отбор е прочут, че създава звезди. След Втората международна война скаутската система на " Манчестър Юнайтед " погледна към Ейре и Северна Ирландия. Дълго време Уилън бе следен, преди да подпише.

Футболистът имаше доста огромно и сплотено семейство. В Манчестър усещаше носталгия по дома. А в тези години нямаше непрекъснато самолетни връзки с Дъблин, тъй че двата града бяха надалеч един от различен. Но влезнал в титулярния отбор, Уелън откри своя втори дом. За 22-годишно момче да вкара 53 гола е в действителност впечатляващо. Като позиция Уелън бе типичният сегашен №10.

Еди Коулман - 85 мача, 1 гол, 21 години

Една от най-младите жертви в злополуката. Родом е от Салфорд, напълно покрай " Олд Трафорд ". Има три купи на Англия за младежи. Коулман бе един от най-ярките образци за политиката на " Манчестър Юнайтед " с юношите след Втората международна война. Местното момче се справяше чудесно.

По днешните разбирания за футбола Коулман бе халф. Не бе най-габаритен, само че играейки до Дънкън Едуърдс нямаше проблеми. Двамата се допълваха, както в актуалната епоха го правеха Рой Кийн и Поул Скоулс.

Марк Джоунс - 103 мача, 1 гол, 21 години

Джоунс е един от тримата от Йоркшир, изгубили живота си в Мюнхен. Мина през всички младежки тимове на " Манчестър Юнайтед ". Дойде в клуба като дилетант на 15 години. Централният бранител завоюва две трофеи с " алените дяволи ". Пътят му до първия тим бе сложен, тъй като титуляр на позицията бе Джаки Бленчфлауър, оживял при злополуката. На мача в Белград в 11-те на терена беше Джоунс.

Дейвид Пег - 127 мача, 24 гола, 22 години

" Юнайтед " следи Пег, който играеше в " Донкастър ". Бързо момчето се трансформира в единица мярка за мощ на " Олд Трафорд ". Преди нещастието имаше един мач в националния тим. Пег беше ляво крило и по-късно Райън Гигс бе сравняван с него. Мат Бъзби твърди, че не е виждал толкоз добър ляв крайник. Пег бе бързоног футболист с изумителна техника.

Джеф Бент - 12 мача, 1 гол, 25 години

Футболното благополучие постоянно е бягало от Бент. Заради Роджър Бирн все той оставаше на аварийна пейка. Бент обаче имаше характера да бъде толерантен и да чака своите моменти. Не бяха доста - единствено 12 мача. Бент бе прочут като един от най-заклетите почитатели на " алените дяволи ". Много мощен футболист с наличие на терена. Един от най-лоялните играчи в историята на " Манчестър Юнайтед ".



Останалите 15 жертви в Мюнхен:

Капитан Кенет Реймънт - втори водач

Том Кейбъл - стюард

Уолтър Крикмър - секретар на " Манчестър Юнайтед "

Том Къри - треньор

Берт Уейли - треньор

Франк Суифт - публицист, някогашен вратар на " Манчестър Сити "

Алф Кларк - публицист

Дони Дейвис - публицист

Джордж Фолоус - публицист

Том Джаксън - публицист

Арчи Ледбрук - публицист

Хенри Роуз - публицист

Ерик Томпсън - публицист

Бела Миклос - уредник

Уили Сатиноф - почитател и непосредствен другар на Мат Бъзби
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР