Всичко, с което прекаляваме, е опасно за целия организъм, включително

...
Всичко, с което прекаляваме, е опасно за целия организъм, включително
Коментари Харесай

Кога фрешът и дори водата могат да бъдат вредни за бъбреците?

Всичко, с което прекаляваме, е рисково за целия организъм, в това число вода, кафе, чай и захар. Всеки може да пие и яде всичко, само че да е в умерени количества. Умереното обаче е доста релативно разбиране за другите хора. Това съобщи пред Дарик радио един от най-хубавите нефролози в България проф. Боряна Делийска от Клиниката по нефрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ ”.

„ Изпиването на пет литра вода дневно, както някъде предлагат, въобще не оказва помощ на бъбреците, в противен случай – това понижава опцията хората да концентрират обикновено урина. Затова би трябвало да слушаме какво ни споделя организмът. Ако е жаден, естественият организъм те кара да приемаш течности. Това е по-различно само при по-възрастните хора, които не усещат, че са жадни, по тази причина на тях би трябвало да се дава по някаква течност всеки час. Но за естествен човек – литър и половина вода дневно. Защото към течностите вървят чай, безалкохолно, кафе, чорба, както и една салата от домати и краставици, която съдържа доста течности. Ако изпием два литра вода и изядем всички изредени неща, става доста, ” уточни проф. Делийска и добави, че както обезводняването, по този начин и оводняването не са положителни за организма.

В предаването „ Най-добрите лекари ” тя посочи, че не предлага течностите да са във формата на безалкохолни питиета, защото там одобряваме голямо количество захар.

„ Фрешовете се появиха преди десетина години и всички ги приехме с доста огромно наслаждение, тъй като са натурални. Оказа се, че огромното количество фреш не е потребно – то подвига килограми, подвига холестерол, покачва пикочната киселина, можеш да развиеш и диабет. Защо – във фреша има доста плодова захар, която назоваваме фруктоза. Ако пие човек фреш, би трябвало да е разводнен на половина с вода, ” предложи проф. Боряна Делийска.

„ Солта е директно обвързвана с високото кръвно. Най-чудното е, че огромна част от пациентите, които са минали през другите лекари, не знаят, че не би трябвало да ядат солено, тъй като всеки доктор мисли, че предходният е споделил за солта. При тези хора сиренето би трябвало да изкиснато, а храната да не се досолява в допълнение. Другото е, че с възрастта рецепторите за сол също понижават и възрастните солят без да желаят. А солта е директно обвързвана с формиране на камъни в бъбреците. ”

„ Хималайската сол е високо минерализирана сол, само че не се знае какъв е минералът. Препоръчва се, в случай че човек е с високо кръвно, да не я употребява. Диетичната сол е за високо кръвно налягане, тя има по-малко натриев хлорид, а другото е калиев хлорид. Ако човек обаче е с влошена бъбречна функционалност, предлагаме да не я употребява, тъй като може калият да се вдигне, ” сподели още проф. Делийска.

„ В две бири се задържа толкоз чист алкохол, колкото в 50 грама водка. Бирата си има всевъзможни изгоди, само че прекаляването с нея си носи проблемите. Ние споделяме – тя е фабрика за пурини, които построяват пикочната киселина, само че тя се води течен самун. Човек обаче не би трябвало да се лимитира толкоз доста, че да стане плебей на някакви здравословни способи на живот. Има подобен уклон, което ме тормози. Това са младежи, които живеят доста еко. Това обаче ти нарушава качеството на живот, ” безапелационен е нефрологът.

„ И ние имаме такива пациенти. Както ковидът нападна рецепторите в белия дроб, по същия метод нападна и бъбрека. Наблюдаваме разнообразни затруднения, в това число остра бъбречна непълнота. Но постковидният синдром във връзка с бъбреците е сериозен. Затова предлагаме известно време след изкаран коронавирус да се направи проучване на кръв и урина. Изследването на урината е измежду най-евтините, а е една отворена книга за положителния нефролог, ” безапелационна е проф. Боряна Делийска.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР