Всичко, през което Алфред Хичкок преминава, му служи като вдъхновение

...
Всичко, през което Алфред Хичкок преминава, му служи като вдъхновение
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Алфред Хичкок

Всичко, през което Алфред Хичкок минава, му служи като ентусиазъм за похватите и цялото му творчество. А то му печели прозвища като “краля на ужаса ”, “майсторът на съспенса ”, “бащата на страха ” или “владетелят на напрежението ”.

Самият той е толкоз ужасяващ от филмите си, че в никакъв случай не ги гледа. Шестнадесет от тях получават номинации за “Оскар ”, само че нито един не съумява да му завоюва това режисьорско самопризнание. Когато въпреки всичко е почетен с премията на името на Ървинг Талберг, дълго чаканата му благодарствена тирада е: “Много Ви благодаря, в действителност! ”.

Според някои Хичкок е виртуоз в режисирането. Според други е вманиачен садист, с обсесия към русокоските. Неоспоримият факт е, че без неговите чудноватост и талантливост киното нямаше да е това, което е сега. Още забавни обстоятелства за Хичкок ще откриете в публикацията.

1. Родителите

A post shared by Alfred Hitchcock (@friends_of_alfred)

Бащата – Уилям Хичкок, е бакалин, който наследява специалността от татко си. Майката – Ема Джейн Хичкок, оказва помощ в магазина на брачна половинка си и в развъждането на децата. Ема и майката на Уилям са с ирландски генезис. И двамата били ревностни католици.

2. Раждането

Алфред Джоузеф Хичкок е роден на 13 август 1899 година в жилището над наетата от родителите му бакалия в Лейтънстоун в покрайнините на Източен Лондон. Той е най-малкото от трите деца. Има по-голям брат – Уилям Даниел, и по-голяма сестра – Елън Катлийн. Кръстен е на брата на татко си.

3. Детството

Расте като затворено дете, с компликации в общуването, което се дължи най-много на тежестта му и честото преместване на фамилията. Когато е на шест години, се откриват в Лаймхаус, където татко му уголемява бизнеса си, наема два магазина и стартира да продава и риба. Семейството се мести още веднъж, когато Алфред е на 11 години, в Степни. Баща му умира, когато е на 14 години.

4. Наказанията

A post shared by Alfred Hitchcock Official (@alfredhitchcockofficial)

Родителите му са изключително строги. Майка му го санкционира да стои прав край леглото ѝ и го държи по този начин с часове. Когато прави бели, татко му го праща в полицията с записка, в която молел униформените да го затворят в килия за няколко минути. Учи в йезуитския лицей “Свети Игнатий ”, където открива същинския боязън. Наказанията там са жестоки и разнородни и постоянно се състоят в края на деня. Така Алфред схваща, че упованието е по-страшно от наказването, а години по-късно го употребява във филмите си.

5. Другите ползи

A post shared by Alfred Hitchcock Official (@alfredhitchcockofficial)

Интересувал се мощно от карти и написания на железници, трамваи и рейсове, даже можел да изрецитира всички спирки на “Ориент Експрес ”. Знаел разположението на всички улици в Ню Йорк и графика на придвижване на влаковете в множеството щати. Имал необикновен интерес към лондонските трамваи. След колежа постъпва в инженерно-щурманска школа, където учи механика и навигация. От 1915 година работи в телеграфна компания, паралелно с това учи живопис в Лондонския университет. Не след дълго стартира да написа текстове за реклами за “The Henley Telegraph ”. По това време се появява и ползата му към киното.

6. Фобиите

A post shared by Andrea Sermoneta (@termoz67)

Страхувал се от височини, от деца, от служители на реда. Така и не се научава да кара, точно, с цел да избегне срещата с органите на реда. Една от най-странните му уплахи е от яйца. Ужасява се от тях и изключително от метода, по който жълтъкът се разлива. Заради уплахата си, в никакъв случай не вкусва яйца.

7. Жената

A post shared by Alfred Joseph Hitchcock (@alfre_dhitchcock)

Запознава се с Алма Ревил, до момента в който тя работи като монтажистка. Той е на 26 година и се твърди, че е непорочен, когато се дами за нея. От Алма научава за женския цикъл и те вършат напълно малко секс, единствено с цел да се снабдят с дете. Съпругата му се трансформира в неразделна част от живота на Хичкок и в неговия най-доверен човек. Тя е негов помощник, редактор, съавтор на сюжети и му оказва помощ за филмите. От този едвам употребяван брак се ражда щерка им – Патриша. Въпреки страха си от деца Хичкок я обожава. Тя взе участие с второстепенни функции в няколко негови кино лентата, измежду които “Психо ” и “Непознати във влака ”.

8. Садистичният комизъм

A post shared by Master of Suspens (@alfredhitchcock_)

Има чудноват комизъм, граничещ със садизъм. След фотосите на “39 стъпала ” оставя двамата основни артисти, завързани с белезници през целия ден. Изпраща два тона въглища на актриса, която се отоплява с централно парно. Подарява за дребното жилище на свои сътрудници големи мебели. Слага пърдящи възглавнички по столовете на значими свои посетители. Имал навика да поставя слабително в напитките на мъжете артисти, с които работел. Особено грубо се отнася към актрисата Типи Хедрен, която открива и стартира. Буквално е захласнат от нея, пробва да управлява всяка нейна стъпка и трансформира живота ѝ в пъкъл. В някои подиуми от “Птиците ” пуска същински птици и след фотосите тя е цялата разранена. Когато Хедрен му се опълчва, я предизвестява, че ще унищожи кариерата ѝ. Дори изпраща за рождения ден на дребната ѝ щерка – Мелани Грифит, кукла с облика на майка ѝ, лежаща в ковчег.

9. Появите

A post shared by Alfred Hitchcock Official (@alfredhitchcockofficial)

Появява се в 39 от филмите си. Съвсем за малко, като епизодичен персонаж, не приказва или споделя 1-2 думи, които постоянно даже нямат нищо общо с конктекста, и си потегля. Обикновено залага на 1, 3 или 13-тата минута за изявите си. Мъчи се да качи контрабас във трен, разхожда кучета от зоомагазин, поправя часовника на комшия, минава като сянка или кара рейс. Най-забавното му присъединяване е във кино лентата “Спасителна лодка ”, където се появява в реклама за намаляване във вестник, който един от героите в лентата чете. Единственият филм, в който в действителност приказва и то като повествовател е “Набеден за отговорен ”.

10. Смъртта

A post shared by Alfred Hitchcock Official (@alfredhitchcockofficial)

Наднорменото тегло носи много здравословни проблеми на Хичкок. В последните си години той страда от артрит, бъбречна непълнота, подложен му е пейсмейкър. Издъхва в Бел Еър, Калифорния, на 29 април 1980 година в съня си. Поклонението се състои в католическата черква “Good Shepherd ” в Бевърли Хилс на 30 април, а по-късно тялото му е кремирано. Останките му са разпръснати над Тихия океан на 10 май 1980 г.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР