Всичко показва, че има шансове прогнозата за ръста на икономиката

...
Всичко показва, че има шансове прогнозата за ръста на икономиката
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Най-вероятно бюджетът ще бъде изпълнен

" Всичко демонстрира, че има шансове прогнозата за растежа на стопанската система до края на годината да се сбъдне. Най-вероятно бюджетът ще бъде изпълнен, има и запаси, това е бюджет на компромиса. Напълно осъществим е, затова и реален ", разяснява  финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на  " Денят ON AIR ".

По думите му в основаното държавно управление разбирателството върви мъчно, само че е обикновено в отрасловите комисии, в които предложенията главно са за харчете на средства, те да бъдат отхвърляни. 

" Наблюдаваме консервативно и неувлечено към харчене държавно управление. Отникъде не могат да дойдат доходи, в случай че не можем да си ги изкараме сами, което е все по-трудно за застаряващата ни нация ", добави финансистът.

Пред Bulgaria ON AIR той съобщи позицията си, че би трябвало да отпаднат всички облекчения, въведени  последните години. А по отношение на подготвяните редици митинги сподели, че пари се дават на " оня, който най-силно изкрещи ".

Хърсев прикани за преустановяване на облекченията в Данък добавена стойност. 

" Таксата за туризма е утежняване на туризма по отношение на другите транспортни браншове, това е експорт, въпреки и с облекчена ставка, тези 9% са наказване за туризма. Останалите страни, с които сме в конкуренция, нямат налог върху туристическия експорт ", съобщи гостът. 

Финансистът дефинира обстановката в стопанската система като " добра ", тъй като не зависи от политиката, като се изключи някои браншове. Прогнозата му е за растеж в Брутният вътрешен продукт не със заложените 1,8%, а с 2%.

Събеседникът акцентира също, че няма взето решение за декапитализация на БЕХ, само че в случай че има такова - то ще е рисково.

Финансистът разяснява и присъединението на България към Еврозоната. 

" Напълно допустимо е да стане през 2025 година, изключително в случай че законодателната стратегия, доколкото ни уведомяват има единодушие, бъде изпълнена. Има механически въпроси, които са в самата банкова система, и Централната банка би трябвало да ги реши ", посочи доцент Хърсев.

Той прикани за бърз избор на нов шеф на Българска народна банка, който да може да взима дълготрайни решения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР