Всичко ни е скъпо! Рефренът се повтаря безспир от производители,

...
Всичко ни е скъпо! Рефренът се повтаря безспир от производители,
Коментари Харесай

Ето кои стоки поскъпнаха космически! Търговците всеки ден вдигат цените

" Всичко ни е скъпо! " Рефренът се повтаря безкрай от производители, търговци и консуматори. Беше ни скъпо още предходната година, само че в този момент катерим нови върхове. Всяко нарастване помпа инфлацията, а тя - обедняването. Единствената опция да го спрем е повдигането на приходите, настояват икономистите. Защото против растежа на цените няма противопоставяне каквито и ограничения против спекулата и картелите да обмисля държавното управление, написа Марица.

От изданието са създали елементарен опит - съпостави номиналните доставни цени на няколко продукта от потребителската кошница на средностатистическия българин в този момент и тъкмо преди една година (виж таблицата). Важно е да кажем, че става въпрос за Пловдив, защото по разнообразни аргументи има много районни разлики в цените.

Олиото е безспорният първенец

Единствената всеобща стока с непроменена цена в последните месеци е хлябът. В нашата извадка той е на " Симид ". Уловките обаче са две - самунът нарастна от 1.10 лв. на 1.30 лв. малко по-рано, през февруари 2021 година На дребно стана 1.50 лв.. За началото на април тази година интензивно се приказва, че насъщният ще нарастне още веднъж.



Слуховете са, че ще направи един по-голям скок, който ще " навакса " пропуснатите покачвания през годината. Шампионската купа обаче си остава олиото, което за календарната 2021 година нарастна с 39% на едро. И тъкмо когато си мислехме, че ралито завърши, пристигна войната в Украйна и всички по веригата се почувстваха застрашени от риска топпроизводителят на слънчоглед да не извади годишна продукция.

Българите се подредиха на дълги опашки за олио на промоция, хипермаркетите пък се принудиха да вкарат ограничаващ режим при извършване на покупки на няколко артикули от първа нужда: олио - до 4 бутилки на човек, брашно - 10 кг, захар - 5 кг. Министърът на стопанската система Корнелия Нинова разгласи, че олио с цена над 5 лв. за литър е далавера. Какво в действителност е далавера и дали всички не си вършим гаргара с термина? По определение в тълковния речник това е " нечестна търговия за бързо замогване, учредена на препродажба, разлика в цените, недостиг на артикули и други "

Това към този момент го играхме

В началото на пандемията за първи път изтупахме от праха думата " спекула”. Тогава внезапно изчезнаха маските и дезинфектантите. Изчезнаха, тъй като се отвори голямо търсене, за което нито един производител не беше квалифициран.

После се появиха, само че на по-високи цени. Тогава си живеехме съвсем безметежно, нямаше скок в цените на силата, горивата и други индустриални разноски, тъй че новите етикети в действителност отговаряха на определението " далавера ". Отново, изненадващо за всички, се стигна до свръхпотребление на тоалетна хартия.

Цените отново мръднаха нагоре, а откакто народът се ресурси за най-малко три месеца напред, всичко си пристигна на мястото. В началото на месец март тази година отново си спомнихме за соца, като се наредихме на опашки за бензин и дизел поради това, че на няколко бензиностанции горивата минаха психическата граница от 3 лв.. Факт - съвсем четири седмици от този момент цените към момента са с някоя стотинка под 3 лв..

Ефектът на доминото

Поскъпването при храните е най-болезнено, просто тъй като го усещаме всеки ден. По данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ) кашкавалът е поскъпнал единствено за предходната година с 21-22 %, сиренето - с 25%, захарта - с 20%, брашното - с 6% и така нататък, описът е безконечен. ДКСБТ обаче усреднява цените по тържища и борси в цялата страна и данните не са най-меродавни, тъй като всеки търговец работи с друга надценка.

Според системата за агропазарна информация САПИ единствено за кило брашно маржът от едрови търговец до магазин, част от верига, е 0.25 лв. от горната страна. В дребните квартални бакалии надценката е 0.30 лв.. И още едно съпоставяне - кг картофи през февруари 2021 година е било доставяно в магазин в Пловдив на 0.50 лв.. Сега фактурата идва за 0.78 лв.. Отгоре се поставя надценката на търговеца на дребно.

Плодовете и зеленчуците от тази годишна продукция излизат с 20-30 % от горната страна, обобщиагробизнесменът Красимир Кумчев. Първопричината е повишаването на торовете и препарати за растителна отбрана. Животновъдите също няма по какъв начин да продават месо и мляко на ланшни цени, защото има голям скок при фуражите.

А парите в джоба - все същите

При множеството българи през последната година разпологаемият приход (в множеството случаи единствено от заплата) не е мръднал. При ежемесечното нарастване на разноските поради поскъпващите цени това значи, че или би трябвало да си намираш спомагателна работа, или да се разделиш с част от стандарта си на живот.

Грижа на страната са най-уязвимите групи, другите би трябвало да се избавят сами. Увеличението на минималната работна заплата поради закъснелия държавен бюджет бе отсрочена за 1 април.

Работещите небогати, както синдикатите назовават хората с ниска подготовка, обаче няма да усетят нищо, тъй като новата МРЗ от 710 лв. към този момент е изядена от инфлацията. По данни на Национален статистически институт инфлацията за февруари на годишна база е двуцифрено число - 10%, което бе невиждано в последните 14 години. А растежът на МРЗ е с 9.2%. След простата аритметика синдикатите желаеха второ нарастване за една година и от 1 юли минималното заплащане да стане 760 лв.. Властта към момента не е взела отношение по тематиката, само че бизнесът сподели изрично " не”.

В Пловдив възнагражденията на чиновниците в общинската администрация ще бъдат нараснали приблизително с 10 %, считано от 1 април 2022 година Критерият за установяване на самостоятелните размери на нарастването ще бъде поставената оценка на всеки чиновник на база извършената атестационна процедура. Това заяви регионалният координатор на КНСБ-Пловдив Боян Бойкински след среща с представителите на локалната власт. Работещите в Оперативна програма " Градини и паркове” ще бъдат вдигнати с 15%, само че и те едва ли ще усетят повече кеш в джоба си, в случай че базата е ниска.

Средната работна заплата в Пловдивска област пък е 1440 лв. (за декември 2021 г.) и съгласно статистиката пораства всеки месец. През четвъртото тримесечие на 2021 година трудовите хонорари по отношение на същия интервал година по-рано са се нараснали с 11,8%. Който усетил по джоба си - усетил.

Ако не се промени икономическата обстановка: Три неща, които ще изчезнат от трапезата

Леща

В голямата си част тя е импорт от Русия и Канада. Сега поради войната ще се отвори празен ход от съветския внос. За да се усили вносът от Канада пък, би трябвало време, с цел да се нагоди логистиката. В България леща се отглежда на напълно дребни площи, тъй като културата е капризна и има висока себестойност. Селските стопани се оплакват, че не им излиза сметката поради евтиния импорт от Канада и Русия. В момента леща на дребно у нас се продава сред 2.80 и 3.30 лв. за половин кило.

Български гъби

Заради високите цени на газта и пред гъбопроизводството вероятностите не са розови. Гъбите са капризна стока. Те целогодишно изискват температура от 18 градуса, което е проблем и през зимата, и през лятото. Разходите за отопление/охлаждане падат за напълно къс интервал единствено в преходните сезони.

Оранжериен БГ домат

Отопляемите оранжерии ще стават все по-нерентабилни поради високите цени на газта. И сега съотношението вносни - родни домати е 61% към 39%, съгласно данните на ДКСБТ за 2021 година Вероятно родната продукция ще понижава още.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР