Всичко, което трябва да знаете преди поредицата „Асока“ да дебютира

...
С тазседмичната премиера на Ahsoka“ в Disney+ – най-новата поредица
Коментари Харесай

С тазседмичната премиера на „Ahsoka“ в Disney+ – най-новата поредица с екшън на живо, която допълва непрекъснато разширяващата се вселена на „Междузвездни войни“ – дългогодишната надежда на маниаците по франчайза и дори на някои случайни фенове се реализира.

Асока Тано, озвучена преди това от Ашли Екщайн в анимационния филм от 2008 г. „Междузвездни войни: Войните на клонираните“ и последвалата едноименна поредица, както и последвалата поредица „Междузвездни войни: Бунтовници“, никога не е участвала в нито един от филмите на живо за екшън , но въпреки това е ключова фигура от франчайз "Междузвездни войни". Започвайки като джедай падаван (да се чете: чирак) на Анакин Скайуокър (да се чете: бъдещият Дарт Вейдър), тя всъщност свързва няколко нишки, които обхващат първите шест големи филма от сагата „Междузвездни войни“ (с други думи, класическа оригинална трилогия, последвана от предисториите, издадени между 1999 и 2005 г.).

 Асока Тано в "Междузвездни войни: Бунтовниците" Сезон 2, еп. 209. Асока Тано в "Междузвездни войни: Бунтовниците" Сезон 2, еп. 209. Колекция Disney/Everett

Преди нашумелите изяви на живо на Розарио Доусън като Асока в сезон 2 на „The Mandalorian“ през 2020 г. и „The Book of Boba Fett“ миналата година, нейната история беше разказана единствено в анимационното съдържание в рамките на канона на „Междузвездни войни“. , който все още се държи високо от експерти и ентусиасти – те са режисирани, написани и/или продуцирани от супер феновете на „Междузвездни войни“, превърнали се в основна творческа сила Дейв Филони. (На Филони, както се случва, се приписва замислянето на героя на Асока със създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас.)

Както при всяка легенда за изграждането на света, особено толкова богата и историческа като франчайза от филми и сериали „Междузвездни войни“, лесно е да се увлечете в различни подробности в предисториите на Асока – и много припокриващи се герои. (Също така е лесно да се объркате от всички пресичащи се времеви линии между различните сериали и филми; вижте това надеждно ръководство за помощ.) Много твърдолюбиви и завършени хора биха възразили, че по-долу едва драска повърхността по отношение на това коя е Асока е.

Някои ключови моменти в анимационното съдържание обаче – включително красива история за произхода в първия епизод на поредицата късометражни филми „Tales of the Jedi“ от миналата година – рисуват картина на Асока като твърд боец ​​с дълбоки връзки с други големи „ Междузвездни войни”, да не говорим за мощна връзка със Силата.

Ahsoka Tano в "Tales of the JedI." Асока Тано в "Tales of the JedI". Лукасфилм/Дисни+

„Приказки за джедаите“

Този сериал от 2022 г., който включваше шест самостоятелни късометражни филма, които прескачат различни времеви линии в рамките на „Междузвездни войни“, за да попълнят няколко предистории и липсващи части, има няколко брилянтни момента, посветени на Асока, включително първия епизод от поредицата, който я показва като бебе и показва как нейната чувствителност към Силата е толкова силна, че тя е в състояние да отблъсне свирепо диво животно, което я открадва от родителите й в джунглите на родната й планета. По-късен късометражен филм от поредицата – петият, за да бъдем точни – показва ключови пасажи по-късно в живота й, по време на нейното джедайско обучение като падаван на Анакин (бащата на Люк Скайуокър, който става известен като Дат Вейдър).

„Междузвездни войни: Войните на клонираните“ (филм и сериал)

Филмът от 2008 г. послужи като представяне на франчайза на Ahsoka, от извънземната раса Togruta. Нейното влизане във вселената, като млада и упорита ученичка на Анакин, не само помогна на Анакин да узрее, но също така показа яростно независимата й природа и желание да се отклони дори от пътя на джедаите, за да изковае собствения си път. Ключова сюжетна арка в поредицата следва Асока, докато тя е обвинена в убийство от друг джедай, което причинява нейното изключване от ордена. Когато престъплението е разкрито и Асока е поканена отново да се присъедини към джедаите, тя отказва – което мнозина смятат, че косвено допринася за падането на Анакин от милостта и към Тъмната страна.

Докато сериалът „Войните на клонираните“ продължи седем сезона с над 130 епизода, последните три до четири епизода от последния сезон показват основно съдържание на Асока. Във втория до последния епизод независимостта и ангажираността на Асока преди всичко към поддържането на мира и справедливостта се показват, когато тя прави наблюдението, че въпреки че джедаите трябва да бъдат миролюбиви настойници, тя трябва да бъде войник, откакто е станала един.

(Отляво): Анакин Скайуокър и Асока Тано в "Приказки за джедаите." (Отляво): Анакин Скайуокър и Асока Тано в „Приказки за джедаите“. Лукасфилм/Дисни+

Тези последни епизоди също съвпадат със събитията от предисторията от 2005 г. „Междузвездни войни: Епизод III – Отмъщението на ситите“, която отчасти разказва за появата на Орден 66, престъпната заповед, дадена от император Палпатин (който е разкрит като злия Дарт Сидиъс), за да бъдат унищожени всички джедаи. Благодарение на обучението на Асока със светлинен меч от Анакин, тя оцелява. Тези събития служат и за създаването на „Междузвездни войни: Епизод IV: Нова надежда“ от 1977 г., който описва в началото как почти всички джедаи преди това са били унищожени.

„Междузвездни войни: Бунтовници“

Тази поредица, заедно с по-скорошните кратки изяви на живо на Асока в „Мандалорианец“ и „Боба Фет“, е сюжетната линия, която най-непосредствено предшества новото шоу „Асока“, като много от тези герои ще се появят като тяхно действие на живо двойници за първи път. Сред много други забележителни събития, „Бунтовниците“ вижда решителна битка между Асока и Вейдър – бивш неин учител джедай Анакин – във финала на Сезон 2. Тъй като Хейдън Кристенсен (който изигра Анакин в две от предисториите на „Междузвездни войни“, както и наскоро повтори ролята си в номинирания за Еми „Оби-Уан Кеноби“) също се завръща за „Асока“, виждайки предишния им двубой струва си времето.

„Бунтовниците“ също представя друг чувствителен към Силата индивид, който се обучава да стане джедай – Езра Бриджър – и показва връзката на Асока с него и неговия екип. Краят на поредицата описва как Езра изчезва със злодеен военен ръководител гранд адмирал Траун, за да премахне надвисналата заплаха на Траун срещу родния му свят Лотал, поставяйки началото на търсенето на Асока за двамата в новата серия.

„Ahsoka“ дебютира с премиера от два епизода във вторник, 22 август по Disney+.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР