Всичко, което трябва да знаем за хигиената по време на

...
Всичко, което трябва да знаем за хигиената по време на
Коментари Харесай

Коронавирус: Хигиена по време на пандемия

Всичко, което би трябвало да знаем за хигиената по време на пандемия от ковид. Какво би трябвало да създадем и защо да мислим?
Коронавирусът се задържа във въздуха твръде малко.
Масата – гладките повърхности до 4-5- часа могат да задържат вируса. Най-дълго се задържа той по металните повърхности – дръжки на входни порти, парапети.
Проникването на вируса става през очи, нос и уста. Главен провинен са ръцете, които замърсяват. Затова по какъв начин и по кое време би трябвало да ги мием?
Кога се мият ръцете – когато се събудиш, преди всяко хранене, преди гримиране, преди слагане на контактни лещи, след хигиенични процедури – тоалетна, изхвърляне на отпадък и сходни.
Достатъчно е да се измият със съпун. Еднакво положително е действието и на течния, и на твърдия сапун, даже домашния съпун е добър.
Ръкавиците - по кое време ги използаме и по какъв начин се махат?
Ръкавиците се смъкват от ръцете в посока от основата към върха на пръстите с палеца на другата ръка, като се обръщат с противоположната страна, с която не са били пипани повърхности. Трявба да се изхвърлят в обособена кофа, резервоар за изхвърляне на персонални защитни хигиенични средства.
Хигиена в магазина
В магазина – зеленчуци и плодовесе опипват от всики жители. Измиването става с щедро измиване с вода, не със дезинфектанти. Те може да се наквасен във вода. След това тя да се изхвърли и след това плодовете или зеленчуците би трябвало да се измият наново.
Профилактика у дома
Обувките – при влизане, още в антрето би трябвало да се събуват. Според някои това е отживялост, само че сега е нужда.
Връхните облекла да се поставят на окачалка и се изнасят на тераса/балкон - да бъдат дезинфектирани от UV лъчите на слънцето. 3 часа са задоволителни.
Най-мръсният аксесоар това са мобилните телефони. Едно проучване на учени от Аризона откри, че върху него има 10 пъти повече микроби в сравнение с в тоалетната паница. Чистете ги с мокри кърпички, само че при изключен телефон, с цел да не го повредите. Може да се употребява и микрофибърна кърпика за разчистване на очла или да се почисти с парфюм.
За подовите настилки – може да се употребява белина при разтвор -  9 към 1. Това е изцяло задоволително за дезинфектиране на подовете. Оцетът не е доста ефикасен. Ако няма белина, може да се употребява парочистачка – температурата убива на микробите.
Ефект може да има при конентрация на спирта над 60 % наличие на алкохол или хирургичен алкохол.
Зимната течност за чистачките – не я пием, а я употребяваме за стерилизация на дръжки и железни повърхности.
Може да се употребява и хлорната вар.
Алкохолът дезинфектант ли е – несъмнено, само че на множеството ще им бъде мъчително, че отива фира.
В предприятията не е неприятно да се върне практиката на бактерицинни лампи – кварцовите лампи – те би трябвало да са ориентирани към тавана, с цел да не нервират очите на работещите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР