Всичко, което се е случвало в Министерството на регионалното развитие

...
Всичко, което се е случвало в Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Министър Шишков: През последните 10-12 г. в МРРБ е имало политика без политики и говорене без проекти

Всичко, което се е случвало в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) през последните 10-12 година, е било политика без политики и говорене без планове.

Това, което се случвало и във ВиК бранша, и в пътищата, е на процедура едно и също “. Така строителният министър арх. Иван Шишков разяснява дългогодишният проблем с безводието на град Омуртаг в предаването „ Неделя 150 “ на Българското национално радио.

Министърът изясни, че има основан ВиК холдинг и в него има пари. „ Но ВиК – Търговище до момента не са кандидатствали и не са желали да бъдат финансирани от холдинга “, уточни той. Затова във вторник е поканил на работна среща в Министерство на регионалното развитие всички заинтригувани страни в търсене на решение. Според него има два съществени казуса в съответния случай – остарялата ВиК мрежа и дефицита на водоизчточници.

„ Когато няма обща политика и общ план по какъв начин да бъде решен един проблем с цялостна идея, се получава това “, заключи той и даде обещание да направи всичко допустимо в най-кратки периоди да се положат старания за възстановяване ситуацията на жителите на Омуртаг.

По отношение на строителството на интерконектора Гърция – България арх. Шишков разяснява, че по негово предложение е осъществена концепцията построяването му да бъде разграничено на стадии. В резултат на това първата част на градежа е въведена в употреба и в този момент по нея страната ни получава азерския газ. „ Интерконекторът работи с цялостния си потенциал, само че не е приключен като градеж. Вече е почнал и вторият стадий от строителството. Той съставлява път от близо 150 километра и би трябвало да бъде построен дружно с противоерозионните ограничения “, изясни министърът. Но беше безапелационен, че доизграждането на обекта не съставлява риск за интерконектора.

Пред БНР министърът разяснява и казуса със забавеното създаване на автомагистрала „ Европа “. „ Входът към България не е европейски. 150 метра от пътя – сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и началото на автомагистралата не са в плана. Трябваше да останат с по една лента, само че няма да остане по този начин. Започва в нищото и приключва в нищото. Очаквам другата или по-другата седмица да бъде импортиран за утвърждение план с по две ленти в двете направления “, изясни арх. Шишков. По негово мнение ще загубим финансиране поради забавено разработване на подробния организационен проект (ПУП) в сектора от Сливница до София. „ Документите към този момент са подготвени, само че седемте месеца на постоянния кабинет не мога да ги върна. Те могат да ни костват загуба на европейски пари “, уточни министърът.

За строителството на Автомагистрала „ Хемус “ също е имало доста говорене без планове. „ Както беше тръгнало строителството на „ Хемус “ – нямаше да доживеем да забележим цяла автомагистрала. Внасям в Министерски съвет текст за толерантност, който ще предложа на депутатите да бъде утвърден и да можем да регламентираме противозаконното строителство, което страната в границите на 2020-2021 година си е разрешила да прави “, сподели районният министър. Около Шумен са съумели да убедят строителя да построи сектора и да го пусне в употреба. На финалната права към този момент е и решението по построяването на останалите сектори от автомагистралата.

Арх. Иван Шишков прикани политиците да помислят допустимо ли е два огромни бъдещи инфраструктурни обекта да бъдат отдадени на концесия поради намаляващото европейско финансиране за пътно строителство. „ Предлагам политиците да създадат разбор дали не е време 2 автомагистрали да бъдат дадени на концесия. Едната е с тунела под Петрохан. За страдание тя не е проектирана като предпочитана и по тази причина трасето вместо да минава по най-краткия път, е със 70 км по-дълго и ще задръсти Автомагистрала „ Хемус “. Другата е автомагистрала “Рила ” от Ихтиман през Дупница “, уточни министър Шишков.

Според него е разумно да има интерес за градеж на концесия. Таксите за прекосяване през тях би трябвало да бъдат търпими, тъй като никой няма да желае да минава по тях, в случай че са скъпи. Той категорично акцентира, че не предлага процедурата да се прави от служебния кабинет, а да се разиска от политиците и счита, че единствено по този начин можем да построим всички автомагистрали в границите на 10 години. И още нещо доста значимо – по този метод ще се освободи запас за обществени действия. „ Можем да създадем и двете – и аутобаните, и да имаме средства за обществена политика “, уверен е арх. Шишков.

Регионалният министър сподели, че към този момент е предоставено проектирането на автомагистралата Русе – Маказа. Тя би трябвало да свързва три автомагистрали. „ И за този път досега никой не говореше в неговата целокупност “, уточни той. Първото, което е направил, е да утвърди Подробен устройствен план за пътя Русе – Велико Търново. „ Подписан е и контракт за инженеринг “, посочи той.

„ За 12 година са издигнати към 20% от нужните автомагистрали. Много говорене, малко асфалт “, заключи арх. Шишков.

„ Строителният отрасъл си мълчи, не тъй като има подмолни контракти, а тъй като си приказваме ясно. Фирмите станаха жертва на възлагания, за които нямаше финансирания. Те оцениха и схванаха, че методът, по който им е възлагано, е порочна процедура “. Така районният министър разяснява неналичието на напрежение сред него и сектора. Сега по-важно в идната година ще е да се намерят пари, механизъм и метод да се заплати на компаниите за минали години.

По отношение на настъпващата зима и поддържането на пътищата, арх. Шишков увери, че за зимното разчистване има пари. Конкурсите са завършили и са подписани контракти, по които сега по молба на компаниите се изплащат 15% задатъци за закупуването на материали. „ Това, което е трябвало да направи страната, го е направила. Парите са обезпечени, няма проблем в тази посока “, безапелационен беше той.

„ Очакваме до края на тази или при започване на другата седмица да имаме удостоверение от Европейската комисия за насоките за кандидатстване по програмата за саниране. Срокът за приемане на планове за гратис саниране ще се удължи до края на май, вместо в този момент планувания март “, увери арх. Шишков. По Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат обезпечени 1,4 милиарда лева за възстановяване на енергийната успеваемост на българските жилища. На уеб страницата на Министерство на регионалното развитие са оповестени оптимално възможни пари за всяка община, което дава гаранция и на по-малките общини да аплайват и получат запас за саниране. И отсега нататък състезанията и договорите ще бъдат сключвани от общините, защото те са най-близо до хората. “За мен най-важно е всичко да бъде заслужено и санирането да е качествено ”, означи той.

Другата тематика, която министърът разяснява в предаването, беше за националната детска болница. Той изясни в детайли какво е направено до момента за терена в Горна баня, с цел да може този план да се случи. Министърът уточни, че чака другата седмица да издаде заповед за Подробен устройствен план, който може да влезе в действие след 2-3 месеца. Арх. Шишков изрази вяра, че в случай че всичко е наред, има всички шансове през втората половина на идната 2023 година да стартира и строителството на детската болница.

В края на диалога с водещата Диана Янкулова районният министър съобщи, че всички желаеме да живеем обикновено. Служебното държавно управление ще направи всичко допустимо да даде ход и решение на насъбраните проблеми. „ И това ще стане не с говорене и обещания, а с работа. Защото ние сме на работа и желаеме да свършм работата, която е била забатачена през последните 10-12 години ”, безапелационен бе арх. Шишков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР