Всичко, което правим, го правим с голяма любов. Всеки ден

...
Всичко, което правим, го правим с голяма любов. Всеки ден
Коментари Харесай

Люта чушка български дух атакува световните пазари

Всичко, което вършим, го вършим с огромна обич. Всеки ден чушките ни карат още повече да горим в това, което вършим. Черпим ентусиазъм от всякъде. Светът е много бързо изменящ се и всеки ден излиза нещо ново. Лютите чушки имат приложение в кулинарията, в козметиката, в медицината. Това ни въодушевява, тъй като виждаме и предизвикателство. Например, да забележим дали може да се комбинира люто със сладко, дали можем да стартираме да вършим хранителни артикули, хранителни добавки. Така ще навлезем в нови сегменти. Това каза Славена Родинова, притежател на " Люта плантация ", в предаването " Бизнес старт " на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. 

В началото компанията започва работа с над 300 сорта чушки, само че в този момент са по-малко, показа събеседничката. " Защото през годините разбрахме усетите и желанията на хората. Има чушки с удивителен усет, освен лютивина. Към момента отглеждаме над 70 сорта ".

" Тук, в България, обичаният вид е " халапеньо ". Тя не е типична за страната ни и е мексиканска чушка, само че не е доста люта. Хората стартират да познават от ден на ден сортове чушки, освен шипката, която е най-популярна ". 

Фермата създава в продължение на осем години нов вид чушки. Следват две години на лабораторни изследвания и тази пролет сортът към този момент е получил интернационален документ, че е записан във всички международни книги, като името на сорта е  " български дух ", описа Родинова.

" Много трогателен миг бе приемането на този документ, тъй като село Страшимирово, където е нашата плантация и където създадохме този вид, беше подредено до мексикански и американски университети, в които голям брой учени се занимават единствено със основаване на нови сортове. В България оптималната лютивина, която вирее, е до 30 000 сковила, а ние сътворяваме чушка близо 1 млн. сковила. За нашите четири сезона, за нашата почва и климат това не е нещо общоприетоо и е в действителност причина за горделивост ".

Вече има интерес, както от чужбина, по този начин и от България. Разработен е нов продукт със сорта " български дух ", който скоро ще се появи на пазара. Сортът ще се продава  под формата на хранителен артикул, семена, разсад и прясна чушка.

В момента компанията си партнира с Полша и с Китай, разкри собственикът на " Люта плантация ". " Тази година започнахме, като за работата в Китай ни оказва помощ фактът, че нашите артикули имат история, а там това е извънредно високо ценено. В Полша ни оказва помощ това, че продуктите ни са извънредно новаторски и разнообразни и съвсем нямат аналог на това, което вършим в международен мащаб. Ние вършим артикули единствено от чушки, не слагаме в тях в допълнение нито други зеленчуци и плодове. Залагаме единствено на усета и лютивината на съответен вид люта чушка ".

Относно веригите на доставки и проблемите със забавянето гостенката сподели, че през последните години това е било измежду главните проблеми, както и покачването на цените на превоза. 

Компанията съществува публично от 2016 година, като това е напълно фамилен бизнес, сподели още Родинова. " За благополучие лютата просвета, лютите артикули в международен мащаб стават все по-популярни и съвременни. Интересът към лютия усет се ускори и с помощта на пандемията, когато хората останаха у дома, започнаха да опитват в кухнята и лютото бе един от най-предпочитаните усети ". 

За продажбите по време на пандемията Родинова сподели, че във всяко неприятно нещо има и нещо хубаво и е значимо да можеш да се адаптираш. При нас продажбите скочиха много нагоре.

Това, което се прави във фермата, с цел да се оправи бизнеса с актуалните рецесии, е да се усъвършенстват работните процеси, което значително оказва помощ в това да отскочим да се приспособяваме и да продължим сполучливо напред.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР