Всичко, което Лудвиг ван Бетовен е оставил от своята Десета

...
Всичко, което Лудвиг ван Бетовен е оставил от своята Десета
Коментари Харесай

Компютър „дописва“ Десетата симфония на Бетовен

Всичко, което Лудвиг ван Бетовен е оставил от своята Десета симфония , са няколко ноти в бележника му. Сега екип от музиковеди и програмисти приключва творбата благодарение на изкуствен интелект. споделя:

Музиковеди, музиканти, един кино композитор и програмисти са се заели с упорит план - желаят да вдъхнат живот на незавършената Десета симфония на Бетовен. Английският композитор и откривател на Бетовеновото творчество Бари Купър открива през 1988 година скици към първата част на неговата Симфония № 10 в ми-бемол мажор.

Сега благодарение на изкуствен интелект творбата ще бъде приключено. " Съществуващите музикални фрагменти ще бъдат сложени в координиран музикален подтекст ”, изяснява Кристине Зигерт, която е ръководителка на архива на Бетовен в Бон. Творбата ще бъде показана напролет на 2020 година по случай 250-годишнината от рождението на композитора. Но може ли изкуствен интелект да пресъздаде гениалния композиторски жанр на Бетовен? - притесняват се експертите. Идеята на плана е да сътвори произведение, което да дава отговор на стила на времето,  а не толкоз творба, за която познавачите на Бетовен ще си кажат:  “Да, това би могло да е написано от Бетовен ”, разяснява Кристине Зигерт. Компютърът разполага с необятен набор от информация - с изключение на непокътнатите истински фрагменти, които дават отправната точка, за музикална основа ще послужат също творби на Бетовен и на негови съвременници. Грижливо подбрани произведения от Хумел, Моцарт, Хайдн и Керубини ще съставят музикалния подтекст на бъдещата творба.
 Бетовен iStock/Getty Images
Как компютърът " научава " развиването на концепциите

Освен това в системата на изкуствения разсъдък ще са въведени и скиците от друга, приключена творба на Бетовен - неговата 3-та симфония. Така компютърът “научава ” по какъв начин тъкмо композиторът е развивал концепциите си, показва още Кристине Зигерт. Тя споделя, че композиторът е почнал работата си по двете последни симфонии по едно и също време, а концепцията му била да приключи Десетата симфония откакто завърши с Деветата. Но по този начин и не съумява, тъй като гибелта го застига. “От записките му научаваме, че е искал да включи в симфонията си хорал, а четвъртата част си е представял като “Празник на Бакхус ”. Компютърът не може да знае какво тъкмо съдържа тази визия, само че е ясно, че тази част е трябвало да бъде доста радостна  и възторжена ”, добавя Зигерт.-->

Тъй като музикалните бележки на Бетовен са прекомерно къси, ръководителите на плана не разчитат единствено на изкуствения разсъдък. Те са поканили американския пианист и музиковед Робърт Левин, който е прочут с редакцията си на “Реквием ” от Моцарт. Неговата задача ще бъде да зададе главните музикални тематики и структури, които по-късно компютърът да запълни. Оркестрацията пък ще се извърши от кино композитор. Работата върху творбата се управлява от института “Караян ” в Залцбург и се реализира взаимно с къщата-музей на Бетовен в Бон.
 Бетовен iStock/Getty Images
Кристине Зигерт е уверена, че през идващите години ще бъдат реализирани впечатляващи резултати в региона на класическата музика и изкуствения разсъдък. “С други думи, даже в случай че творбата, което ще бъде приключено в този момент, в годината на Бетовен, не довлетворява напълно всички, то единствено след няколко години ще бъдем изумени от резултатите, които могат да бъдат реализирани посредством изкуствен интелект ”, обобщава Кристине Зигерт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР