Всичко, което хората са постигнали в нашата 300 000-годишна еволюционна

...
Всичко, което хората са постигнали в нашата 300 000-годишна еволюционна
Коментари Харесай

Ставате ли за лидер?

Всичко, което хората са постигнали в нашата 300 000-годишна еволюционна история, е резултат от координирана човешка активност. Хората оставят настрани егоистичните си ползи и проекти, с цел да си сътрудничат дейно в преследването на обща цел. Както се оказва, това в никакъв случай не се случва без водач, без значение дали има някой, който публично заема такава роля, или просто бива възприеман като подобен от другите.

Основната разлика сред един високопроизводителен екип и група от хора, които не могат да се провеждат дейно, е точно водачеството. Ако желаеме да си сътрудничим продуктивно с другите, е освен потребно, само че и сериозно да имаме някой, който да разпределя запаси, да разпорежда функции и задания, да ни насочва и управлява, да ни стимулира и да държи егото ни под надзор.

Някои хора са доста по-добри в това от други, тъкмо както някои хора са по-добри в пеенето, бягането, ученето на езици или играта на шах. Разбира се, всеки може да се научи да бъде по-добър водач, само че някои хора имат доста повече капацитет от други. Разликите са още по-големи, когато става въпрос за готовността и желанието на хората да управляват, изключително в случай че изследваме техните съществени претекстове и планове.

Ето елементарен лист с въпроси, който можете да употребявате, с цел да определите дали притежавате всичко належащо, с цел да бъдете водач, въз основа на 100 години университетски проучвания върху науката за водачеството:

Разполагате ли нужната експертиза?

В един бързо изменящ се пазар на труда твърдите умения, в това число познанията и опитът, са по-малко значими, в сравнение с бяха в предишното. Въпреки това към момента е значимо да имате репутацията на специалист в своята област, с цел да бъдете възприемани като законен водач и уважавани от вашия екип. Това не значи, че би трябвало да сте или да вземате решения, без да се консултирате с другите. Но с цел да наемете и управлявате умни хора и да разбирате по кое време те са прави, би трябвало да имате верните познания и опит във вашата област.

Имате ли нужните личностни характерности?

Личностните характерности дават отговор за съвсем 50% от променливостта в лидерските резултати, открива едно прочуване. Макар че „ верният “ личностен профил на водача ще зависи от съответния подтекст и обстановка, съществуват избрани черти, които нормално са потребни и постоянно са присъщи за добре представящите се ръководители, като да вземем за пример прочувствена непоклатимост, почтеност, отговорност, незаинтересованост, хрисимост и екстровертност.

Важно е да се означи, че човек може да бъде добър водач, без значение от това какъв тъкмо е неговия темперамент, изключително в случай че бъде подготвен на несъмнено държание. Но вероятността да свършите добра зависи значително от личностните ви черти, сходно на зависимостта сред съществуването на музикален гений и способността да свирите добре на пиано. По тази причина най-хубавият метод за повишението на качество на водачите е верния асортимент през цялото време.

Бързо ли се учите?

Около 20% от променливостта в лидерския триумф произтича способността на хората да разсъждават и да вземат решение проблеми (феноменът, който учените назовават ​​интелигентност). Колкото по-сложен става светът, толкоз повече би трябвало да се ръководите от данни и да придобиване нови умения и знания. Това прави способността за бързо учене извънредно значимо.

Въпреки че хората подценяват цената на интелигентността в водачеството, всички ние виждаме следствията от назначението на не изключително интелигентни хора на управителни позиции, а от време на време ги и усещаме на гърба си, в случай че сме имали „ шанса “ да работим за подобен човек. Колкото по-бързо учите и можете да разсъждавате, толкоз по-добре ще бъдете готови за лидерска роля.

Етични ли сте?

Ясно е, че никой не желае да назначава неетични хора на управителни позиции, само че историята е цялостни с образци за умни и целенасочени водачи, които показват антисоциални и аморални  наклонности в устрема си да натрупат власт и благосъстояние, без значение резултата, който това ще има върху другите.

Въпреки че никой не е светец, тъкмо както никой не е 100% подкупен или злобен, честността е значително линия на характера. Може да се оцени посредством научно обосновани проби или посредством деликатно проучване на минали дейности и. Културата също има значение. Неморалното държание е надалеч по-изкушаващо, когато е част от фирмената просвета. Лидерите имат основно значение за образуването на тази просвета и тя отразява техните полезности, държание и решения.

Грижа ли ви е за другите?

За ефикасното водачество е нужно най-малко едно минимално равнище на съпричастност и грижа за другите, което да може да укротява егото на ръководителя и персоналния у интерес. Трябва да ви е грижа за вашия екип, с цел да можете установите човешки връзки с хората, които работят за вас. Хората не желаят да бъдат водени от робот или машина. Няма сурогат на човешкото самопризнание.

Тъй като светът става все по-поляризиран от идеологически и политически разделения, способността да виждате нещата от разнообразни гледни точки и да обединявате хората е главно умеене за актуалните водачи, изключително в случай че желаете да създадете разнообразна и приобщаваща просвета на работното място.

Имате ли ясна визия за това какво тъкмо пробвате да постигнете?

Хората желаят да бъдат въодушевени, заредени с сила и привлечени към едно свястно работно метода. Работата на мениджърите е да споделят на хората какво да вършат и по какъв начин да го вършат. Но в случай че желаете да дадете на чиновниците си възприятие за цел и да вдъхнете смисъл в работата им, би трябвало да им визиите завладяваща визия и да я формулирайте по ефикасен метод. Днес хората имат доста благоприятни условия за избор на кариера и има невиждан напън върху работните места да обезпечат по-високо възприятие за цел. Ето за какво далновидните водачи са доста търсени.

Можете ли да извадите на показ най-хубавото от другите?

Не би трябвало да бъдете преподавател, в случай че не можете да помагате на хората да се учат. По същия принцип, не би трябвало да бъдете водач, в случай че не можете да карате хората да работят дружно. Това значи да извлечете най-хубавото от другите и да отключвате цялостния им капацитет. Както споделя професорът по организационно държание в London Business School Херминия Ибара, великите водачи през днешния ден са в доста връзки страхотни коучове.

Готови ли сте да работите крепко?

При множеството опити да бъдат опасани тези неща, които вършат хората сполучливи, усърдната работа постоянно бива подценявана. Никой не желае да работи интензивно за някой, който не работи още по-здраво. Освен това, способността да извлечете най-хубавото от другите е изцяло безполезна, в случай че тя не върви ръка за ръка с отлична работна нравственос.

Искате ли да сведете до най-малко болката и напрежението в живота си?

Ако отговорът на този въпрос е „ да “ и вие желаете да се фокусирате повече върху салдото сред работата и персоналния живот, то водачеството може да не е за вас.

Има доста способи да бъдете продуктивни, щастливи и сполучливи, без да сте водач, в това число да бъдете страховит почитател или член на екип. На доста места по света обаче съществува концепцията, че в случай че не сте се трансформирали в водач, то не можете да считате кариерата си а сполучлива, защото не сте изкачили организационната стълбица. Светът постоянно ще има потребност от повече почитатели, в сравнение с водачи, а положителните почитатели са от решаващо значение, с цел да създадат водачите ефикасни и да подтикват напредъка.

……………..

Томас Чаморо-Премусик , създател на „ The Talent Delusion " за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР