Всичко е възможно в България. Веднага ви давам хипотезата, която

...
Всичко е възможно в България. Веднага ви давам хипотезата, която
Коментари Харесай

Пламен Киров: Вотът на недоверие към служебното правителство не е невъзможен

" Всичко е допустимо в България. Веднага ви давам хипотезата, която може да се осъществя след вчерашните баталии в националното заседание. Парламентарната група на ПП-ДБ прави едно тематично болшинство с опозицията, сменят Росен Желязков. Новият ръководител който ще излъчи националното заседание включва в дневния ред процедура за гласоподаване на избор на съмнение и гласоподават избор на съмнение. Пък по-късно опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи да жалят в Конституционния съд ", изясни конституционалистът пред.

По думите му, вотът ще има правна стойност, само че краткотрайна. Ще промени обаче обстановката.

" Този кабинет, на който ще му бъде гласуван избор на съмнение, ще продължи да си работи, само че президентът няма да е задължен да назначи на мястото на препоръчаните за промяна министри - нови ", изясни Киров.

Според конституционалиста е ясно, че сходен избор не би издържал инспекцията на Конституционния съд, само че това няма да стане бързо .

" Ще има правна стойност до изговаряне на Конституционния съд. А Конституционният съд не работи доста бързо, общо взето Светият синод работи по-бързо от нашия Конституционен съд , тъй че сходно решение ще създаде правно деяние, само че след това решението ще бъде оповестено за противоконституционно ", изясни още проф. Киров. 

Вчера парламентарните групи на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ събраха 67 подписа за избор на съмнение - за първи път към служебно държавно управление като една от аргументите е политическа интервенция в работата на кабинета.

Междувременно президентът Румен Радев не сподели дали ще подпише указите за промяната на двама министри - на външните работи и на земеделието, като акцентира, че първо желае да разиска претекстовете на служебния министър председател Димитър Главчев. 

Той обаче се разгласи против номинацията на Даниел Митов за поста външен министър с аргумента: " Имам правото да имам въпреки всичко някаква отговорност за опазване на благовъзпитание, политическо в този модел. Досега аз, в мой длъжностен кабинет, не съм назначавал заместник-председател на политическа партия ".

" В устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията, са обезсмислили институцията на служебния кабинет ", сподели още Радев и напомни, че от партийни събрания се раздават разпоредби и се заплашва служебният министър председател, визирайки изявлението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който разкритикува това, че Димитров се пробва да промени външнополитическия курс на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР