Всички звезди умират и преди да умрат, те слагат край

...
Всички звезди умират и преди да умрат, те слагат край
Коментари Харесай

За първи път учени наблюдаваха как чуждо Слънце поглъща планета ВИДЕО

Всички звезди умират и преди да умрат, те поставят завършек на живота на планетите, които се въртят към тях. Учените считат, че сходни събития могат да се случат в доста звездни системи в нашата вселена. Но в този момент за първи път учените са следили непосредствено този развой.

След към 5 милиарда години нашето Слънце ще се трансформира в червен колос, тъй като ще навлезе в последния стадий от своя витален цикъл, пише New Atlas. Това значи, че звездата ще се усили доста по мярка и ще погълне Меркурий, Венера и даже Земята. Няма нищо извънредно в това и сходни събития са се случвали и не престават да се случват от самото начало. Дори до момента в който четете това, някъде в галактиката хиляди звезди унищожават своите планетарни системи. Но астрономите в никакъв случай не са виждали този развой непосредствено.
 планета, звезда, усвояване на планета Дори до момента в който четете това, някъде в галактиката хиляди звезди унищожават своите планетарни системи. Снимка: New Atlas
Американски учени от Калифорнийския софтуерен институт и Масачузетския софтуерен институт показаха проучване, в което разказват по какъв начин са станали очевидци на смъртоносно взаимоотношение сред сходна на слънце звезда и планета.

Тази звезда се назовава ZTF SLRN-2020 и се намира на разстояние 12 хиляди светлинни години от нас, като за няколко месеца изцяло " изяде " планетата, която е газов колос и наподобява на Юпитер по размери.

Астрономи са анализирали данни, получени от проучване на космоса с телескоп в обсерваторията Паломар, Съединени американски щати. Тези данни демонстрират, че една от звездите ненадейно е станала доста по-ярка за 10 дни, след което още веднъж се е върнала към естественото. Анализът сподели, че яркостта на тази звезда ненадейно се е нараснала 100 пъти.
 планета, звезда, усвояване на планета Анализът сподели, че яркостта на тази звезда ненадейно се е нараснала 100 пъти. Снимка: New Atlas
Първоначално учените допуснаха, че са разкрили нова звезда. Тоест, това не беше просто открита и незнайна звезда. Новите звезди или просто новите звезди в астрономията са звезди, които ненадейно усилват яркостта си за къс интервал от време. Това се случва в бинарни звездни системи, където звезда бяло джудже (червените колоси се трансформират в тях) взема материя от друга звезда. В резултат на този развой се натрупва прекалено много материя и поражда детонация, т.е. детонация на нова (да не се бърка с детонации на свръхнови, след които звездите умират). Когато се случи тази детонация, яркостта на бялото джудже става стотици, хиляди, а от време на време даже десетки хиляди повече от тази на Слънцето.

Но последващите наблюдения на тази звезда демонстрираха, че не е настъпила детонация на нова, а фактът, че планетата е била погълната от звездата, вследствие на което яркостта на звездата се е нараснала доста. Според учените сюжетът на протичащото се е изглеждал по този начин:
 планета, звезда, усвояване на планета Ето главните стадии на далечния галактически апокалипсис Снимка: New AtlasЗвездата ZTF SLRN-2020, която завършва своя витален цикъл, стартира да старее и умира. Размерът й стартира да се усилва, до момента в който звездата доближи орбитата на планетата.Планетата се оказа прекомерно покрай звездата и стартира да минава през горните пластове на нейната атмосфера и стартира процесът на заличаване на тази планета.В същото време горните пластове на плазмата на звездата и веществото на самата планета се смесиха и бяха изхвърлени в космоса, след което се трансфораха в прахуляк.
Както демонстрират по-нататъшни наблюдения с галактическия инфрачервен телескоп NEOWISE, в действителност процесът на усвояване е траял цели 9 месеца. Но можеше да се види единствено в инфрачервена светлина, а във забележима светлина се наблюдаваше единствено 10 дни.

Учените споделиха, че в последна сметка далечният Юпитер е паднал в ядрото на далечното Слънце, вследствие на което звездата е станала още по-голяма и е настъпила детонация, т.е. внезапно увеличение на яркостта. Той е сниман от наземен телескоп.
В това видео можете да видите по какъв начин протича процесът на усвояване от звезда на нейната планета
Може би това няма да се случи с нашия Юпитер след милиарди години, само че Земята несъмнено няма да има шанс, когато Слънцето стартира да се уголемява и „ изяде “ най-близките до него планети. Може би нашите далечни потомци и може би даже представители на извънземни цивилизации, като астрономите в този момент, ще следят по какъв начин Слънцето гълтам нашата планета.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР