Всички знаем колко полезна е водата и колко е важно

...
Всички знаем колко полезна е водата и колко е важно
Коментари Харесай

Колко опасна може да е една бутилка вода

Всички знаем какъв брой потребна е водата и какъв брой е значимо да консумираме задоволително всеки ден, с цел да може организмът ни да действа вярно, а ние да се усещаме добре. Но в случай че не желаеме водата по-скоро да ни навреди, в сравнение с да ни помогне, би трябвало да обърнем внимание освен на количеството, а и в какво се съхранява.

Бутилките за многократна употреба несъмнено са по-екологичната алатернатива и щом един път свикнем с тях, мъчно ще желаеме да ги сменяем. Е, и те имат своите минуси, свързани както с материала, от който са направени, по този начин и с нуждата от постоянно и вярно разчистване. Но още веднъж си остават по-добрият вид и едно научно проучване от последните дни го потвърждава още веднъж.

Неведнъж учените сигнализират, че водата в пластмасови бутилки за еднократна приложимост съдържа огромен брой частици микропластмаса, които са евентуално канцерогенни. Но в този момент в Колумбийския университет организират ново изследване и откриват, че това количеството в реалност е доста по-голямо, в сравнение с се предполагаше.
 Снимка 648751
Източник: iStock

Учените употребяват най-модерните технологии за лазерно сканиране и откриват, че в една бутилка вода от един литър се съдържат цели 240 000 пластмасови частици от седем типа пластмаси, от които 90% са разпознати като нанопластмаси, а останалите са микропластмаси. Това е от 10 до 100 пъти по-голямо количество по отношение на откритите при предходни проучвания.

Частиците нанопластмаса са толкоз дребни, че не могат да се видят даже под микроскоп, за разлика от микропластмасата. Те са на една хилядна от ширината на човешки косъм, а тези размери им разрешават да минават през тъканите на храносмилателния тракт или белите дробове в кръвния поток, разпространявайки евентуално нездравословни синтетични химикали.

Миниатюрните частици могат да нахлуят в обособени кафези и тъкани в главните органи, като евентуално прекъсват клетъчните процеси и отсрочват ендокринно разрушаващи химикали като бисфеноли, фталати, забавители на горенето, пер- и полифлуорирани субстанции или тежки метали.
 Снимка 648750
Източник: iStock

" Всички тези химикали се употребяват в производството на пластмаса, тъй че в случай че една пластмаса попадне в нас, тя носи тези химикали със себе си. И защото температурата на тялото е по-висока от външната, тези химикали ще мигрират от тази пластмаса и ще се окажат в нашето тяло ", изясняват учените.

Въпросните химикали могат да доближат до бъбреците, черния дроб и мозъка ни и да ги увредят. При бременни дами съществува риск да преминат през плацентата и да доближат до плода, който носят. Именно по тази причина нанопластмасата се дефинира като най-вредния тип замърсяване с пластмаса.

" По съвсем същия метод, по който ние непрестанно отделяме кафези от кожата, пластмасите непрекъснато отделят дребни късчета ", изясняват учените. И разясняват, че в литър чешмяна вода, налята в чаша или бутилка зa многократна приложимост, пластмасовите частици са надменно малко количество. Именно по тази причина се предлага нейната приложимост пред тази на бутилираната в пластмасови шишета вода, написа CNN.

Най-уязвими са кърмачетата и дребните деца, на които в множеството случаи се предлага извънредно бутилирана вода от съображения за сигурност. Но пластмасата, която одобряват с нея, въздейства отрицателно на разрастващите им се мозъци и тела, които са много по-податливи на увреждания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР