Всички знаем колко е важно да спортуваме - и заради

...
Всички знаем колко е важно да спортуваме - и заради
Коментари Харесай

Тичане навън или на пътека - кое да изберем

Всички знаем какъв брой е значимо да спортуваме - и поради физиката, и поради душeвността ни. Всеки самичък може да реши и коя е най-подходящата подготовка за него. Ако сме почитатели на тичането да вземем за пример, евентуално сме се замисляли дали има разлика сред това на пътеката във фитнеса и в парка да вземем за пример.
 Тичане, тенис и типовете спорт, които удължават живота
Тези спортове удължават живота

Кои са и по какъв начин тъкмо го реализират

Според учени, огромна разлика в резултата от двата типа бягане няма , тъй като се натоварват едни и същи мускулни групи. Но всеки от тях има своите плюсове и минуси, с които е добре да сме осведомени, преди да създадем своя избор.

Тичане на пътека

Повърхността, върху която тичаме на пътеката, е доста по-мека от асфалта в парка. Това значи по-малко натоварване върху коленете, глезените и гърба. Освен това, вършим по-малки крачки, които изискват по-малко изпитание.
 Снимка 491333

Така можем да изтичаме повече километри и да си спестим неприятните болки в ставите. Можем и да имаме цялостен надзор освен върху темпото, само че и върху наклона, по който тичаме. По този метод контролираме натоварването.

Когато тичаме на пътека, няма потребност се се съобразяваме с времето на открито и можем да се придържаме към проекта си за седмицата. Доста по-вероятно е обаче да ни стане скучно, до момента в който въртим километри на едно място.

Тичане на открито

Този вид подготовка има позитивен резултат освен върху физиката, само че и върху душeвността ни. Доказано е, че след крос в парка се усещаме доста по-заредени с сила и позитивни страсти, а стресът и напрежението са сензитивно намалели. Този резултат не може да се реализира в такава степен при трениране на закрито.

Когато тичаме на открито, се борим със съпротивлението напразно и неравностите на терена, което ни кара да изразходваме повече сила и да горим повече калории. Част от тях отиват и за поддържане на телесната температура, предава Insider.
 Снимка 491335

Неравният терен може да е причина за травми, само че в случай че желаеме да развием добре мускулите на краката, то тогава имаме потребност тъкмо от подобен. А и той усъвършенства доста концентрацията, тъй като би трябвало постоянно да сме нащрек за трудности.
 Племето Тараумара и тичането като метод на живот
Как се надбягва антилопа

Как се бягат 320 км за 2 дни

Изборът къде да тичаме - на открито или на пътеката, си е персонално наш. Но експертите предлагат да не се ограничаваме до единия тип подготовка, а да ги комбинираме при всяка опция за най-благоприятен резултат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР