Всички знаем, че у дома често най-много сълзи се проливат...

...
Всички знаем, че у дома често най-много сълзи се проливат...
Коментари Харесай

TikTok тренд: Ето как да не плачете докато режете лук

Всички знаем, че вкъщи постоянно най-вече сълзи се проливат... в кухнята. А лукът, обичаният ни потребен зарзават, съвсем постоянно е отговорникът за това.

Каквито и уреди и кухненски помощници да се измислят, положителното остаряло рязане на глава лук си остава кошмарът на всяка стопанка. От друга страна той е потребен и придава незаместим усет към всяко ядене.

 лук iStock

Е, има още един забавен трик, за който се твърди, че ще ви защищити от рев, до момента в който режете лук. Той става известен в Tik Tok, след което доста хора го тестват.

Тайната е да оставите мокра хартиена забрадка върху дъската си за рязане (или много покрай нея), до момента в който готвите. Това няма да разреши на химикалите от лука да доближат до очите ви.

Звучи необикновено, нали?! Домакиня от Австралия разгласява съвета във Фейсбук, като написа: „ Обзалагам се, че не сте знаели това. Причината, заради която плачете, когато режете лук, е, че химикалът в лука е притеглен от най-близкия източник на вода, който нормално са очите ви. “

 лук iStock

Нейният съвет бързо доближава до повече от 10 000 души, доста от които също настояват, че трикът е проработил.

Ако решите да опитате този способ, не очаквайте да нямате никаква реакция към лука – допустимо е да усетите леко парене, само че мократа забрадка доста ще понижи реакцията и изобилното сълзене, което тормози всички ни.

Обяснявайки по какъв начин работи феноменът, доктор Алона Пулде, водещ доктор в Lifesum, разкрива пред Twisted: „ Много растения отделят химикали, които нервират другите същества (животни или хора) като защитна реакция. “

„ Лукът прави това с химикал, който образува дразнеща киселина (сълзотворни съединения), която кара очите ни да сълзят. Произведените количества киселина са дребни, тъй че, въпреки и досадно, това не е нездравословно в дълготраен проект. “

Смята се, че водата оказва помощ да се отклонят дразнителите от личните ви очи – без значение дали става въпрос за течаща вода покрай мястото, където готвите, или напоена с вода хартиена забрадка покрай лука.
 6 невероятни изгоди на лука за здравето  6 невероятни изгоди на лука за здравето  6 невероятни изгоди на лука за здравето  6 невероятни изгоди на лука за здравето
Причината водата да оказва помощ е, че сярната киселина от лука се насочва към мократа хартия, което значи, че очите ви са изложени на по-малко ензими и по този начин плачете по-малко.

Поради тази причина някои хора оферират също да режете лука до мивката си.

 лук iStock

Както постоянно става с триковете в TikTok, специалистите са разграничени по отношение на това какъв брой ефикасен е този метод  и някои споделят, че доказателствата, че сярната киселина се притегля от водата, са много нищожни. Затова най-добре се уверете сами вкъщи и споделете какъв е бил резултатът.

Не забравяйте още, че добре наточеният нож също е доста значим при рязането на лук. Колкото по-остър е той, толкоз по-малко ензими, които ви карат да плачете, освобождава лукът.
 Полезните свойства на пресните лук и чесън  Полезните свойства на пресните лук и чесън  Полезните свойства на пресните лук и чесън  Полезните свойства на пресните лук и чесън
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР