Всички знаем, че при отглеждането на плодове и зеленчуци се

...
Всички знаем, че при отглеждането на плодове и зеленчуци се
Коментари Харесай

По какво се познава има ли пестициди в плодовете и зеленчуците

Всички знаем, че при развъждането на плодове и зеленчуци се употребяват пестициди, написа ABC Fact. Те образуват покритие върху зеленчуците и плодовете, което би трябвало да остане  върху растенията допустимо най-дълго, с цел да ги защищити от вредители и заболявания. Как да познаем обаче има ли пестициди в плодовете и зеленчуците, които толкоз обичаме да хапваме сурови и свежи през лятото? Ето няколко практични съвета.

Колкото по-голям е зеленчукът или плодът, толкоз по-вероятно е той да е пълнен с нитрати. Зеленчуците, отглеждани с нитрати, нормално нямат характерен усет. Ако след разрязването на домат виждате бели вени и лека плът - по време на развъждането й са употребявани нитрати. Друг симптом на нитрати е дебелата коричка. Тъмно зелените краставици също се отглеждат с нитрати. Цветът на една краставица би трябвало да е тревист. Ако динята е огромна, само че целулозата не е сладка и семената не са узрели, тя е била захранвана с химикали.

Ако предпочитате да купувате артикули от био магазини, тогава би трябвало да знаете, че изследвания демонстрират, че органичните зеленчуци не са доста по-различни от нормалните: Според анализите, равнището на наличие на пестициди в тях е към 7%.

Бихме могли да премахнем ненапълно нездравословните субстанции, в случай че вярно измиваме зарзавата у дома. 

1. Измийте под течаща вода

Изплакнете добре зеленчуците и плодовете под течаща вода - това е по-ефективен метод за разчистване, в сравнение с просто да ги оставите в резервоар с вода. Може да употребявате и четка. 

2. Накиснете в солена вода

Ако всички зеленчуци авансово се потопят в осолена студена вода за към час, това ще отнеме някои от нездравословните субстанции. Ако измивате зеленчуци и плодове преди да ги съхранявате, те би трябвало да се изсушат преди да ги поставите в хладилника. Ако са влажни, по тях бързо ще се развият бактерии.

3. Използвайте сода

Обикновената сода за самун има неповторими дезинфекционни свойства. Измийте зеленчуците в топла вода с една супена лъжица сода: алкалната среда унищожава пестицидите в зеленчуците. След това би трябвало да измиете зеленчуците под течаща вода.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР