Всички знаем, че най-важният фактор в борбата с епидемията е

...
Всички знаем, че най-важният фактор в борбата с епидемията е
Коментари Харесай

Турският посланик: Нашата цел е колкото се може да снижим кривата, правим все повече тестове

„ Всички знаем, че най-важният фактор в битката с епидемията е предотвратяването на контактите на хората, обществената дистанцията. Разбираме, че би трябвало да съблюдаваме тези ограничения, с цел да опазим околните и обичаните си хора, само че като че ли сме затруднени да ги използван в действителност “. Това съобщи за предаването „ Плюс Минус “ по Нова телевизия посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. „ Един вирус, едно заболяване, което мислим, че е останало епохи обратно в предишното, в историята, съумя да повлияе на целия свят в миг, в който той се кани да колонизира Марс ", добави тя.
" Всяка страна се пробва да преодолее рецесията, предвид на характерните условия, в които е сложена. Турция имаше късмет, тъй като епидемията дойде по-късно в страната. Първият открит случай беше оповестен на 11 март. Нашата цел все още е колкото се може да снижим кривата на развиване на заболяването. Турското държавно управление не предприе такива насилствени ограничения като изключително състояние и карантина, тъй като нашата цел е да осигурим присъединяване на самите жители в битката с епидемията, тъй че те непринудено да вземат нужните ограничения ", съобщи още турският дипломат.
Посланик Айлин Секизкьок заяви, че до през вчерашния ден са осъществени общо 100 000 теста, като приблизително по 15 000 се вършат седмично. „ Следващата седмица броят им ще доближи 35 000. Смятам, че това не са дребен брой проби. Искам да кажа, че има повишаване на откритите случай, което е обвързвано с повишаване на броя на тестуваните лица. Увеличаването на тестванията е нещо, на което министерство на опазването на здравето доста държи и се надяваме по този начин да овладеем епидемията ", добави тя, като посочи, че даже при пик на епидемията в Турция плануват едвам 60% от отделенията по реанимация да бъдат употребявани.
Секизкьок изясни, че България и Турция осъзнато са създали избора да бъдат солидарни и да поддържат дейна връзка сред институциите си. Усилията на двете страни не са единствено в областта на опазването на здравето, а и в още три услуги. Турският дипломат напомни, че министър председателят Борисов посети южната ни съседка, а след визитата му от турска страна неотложно са изпратили защитни маски. Друго измерение на съдействие сред двете страни е връщането на непознати жители в родината им. Тя увери, че затрудненото придвижване на товарни камиони през българо-турската граница ще се възвърне.
" В последните дни имаше усложнение. Беше се основала опашка, достигаща 50 километра от българска страна. Тогава институциите се задействаха неотложно и успяхме да създадем нещо, което при естествени условия е мъчно постижимо.  В рамките дневно беше обезпечено прекосяването на 1200 тира, което е съществено достижение ", добави Секизкьок.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР