Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за

...
Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за
Коментари Харесай

Идната седмица управляващите представят на ЕК енергийния план

„ Всички знаем, че има закъснение във връзка с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази заран се чух с господин Борисов, мисля, че изчистихме това неразбирателство. “ Така министър-председателят акад. Николай Денков разяснява напрежението от нощес, подбудено от думи на депутата от ГЕРБ Делян Добрев по отношение на териториалните проекти за обективен преход на въглищните региони и средствата, свързани с тях.

„ Става дума за предварителна информация кои компании са заинтригувани да влагат в този район. Тепърва следващата година ще се открива конкурс за това кои са компаниите, които са подготвени да влагат, т.е. това е единствено предварителна информация. Второ, при отварянето на поканата ще бъдат дефинирани какви са разпоредбите, какъв брой ще бъде националното съфинансиране или съфинансирането от страна на проектите “, изясни министър председателят, съобщи БГНЕС.

Денков уточни, че визираните от Делян Добрев над 1,4 милиарда лева „ няма да влязат в тези райони, в случай че изпуснем момента, а те са значими за хората “.

Премиерът напомни, че това, което са създали е безусловно да извадят всички горещи тематики, да ги сложат на масата, да предложат решения и да търсят единодушие. " Колкото и да е мъчно, тъй като от тях зависи бъдещето на България ", сподели той.

В първата седмица на октомври България ще показа пред Европейска комисия измененията в Плана за възобновяване и резистентност в енергийната му част, пътна карта за климатичен преход, както и териториалните проекти, които станаха мотив за напрежение сред сътрудниците във властта.
С новия еврокомисар
Премиерът одобри в Министерски съвет европейския комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Иванова също акцентира, че единствено България не е предала своите териториални проекти. " 100 млн. евро са съвсем изгубени. Други 800 млн. евро са под въпрос, в случай че това не бъде направено в къси периоди ", сподели още тя и добави, че се надява на разговор, на полемика и на намиране на решение. Това е първо посещаване в България на Илиана Иванова в новата ѝ позиция.

Двамата с премиера са разискали целите на българското държавно управление и по какъв начин да използваме опцията, която нейната позиция дава като благоприятни условия и да се възползваме оптимално от европейските принадлежности в границите на Европейския съюз. От своя страна Иванова добави, че са разискали главните цели, които стоят на дневен ред – Шенген, Еврозоната, както и главните моменти, свързани с ресорите, които поема в качеството си на еврокомисар.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР