Всички знаем, че Байкал е най-дълбокото езеро и най-големият естествен

...
Всички знаем, че Байкал е най-дълбокото езеро и най-големият естествен
Коментари Харесай

Огромна катастрофа заплашва човечеството: Тя идва от езерото Байкал

Всички знаем, че Байкал е най-дълбокото езеро и най-големият натурален контейнер на прясна вода на нашата планета (около 19% от международните запаси).

Резервоарът се следи непрекъснато и напълно неотдавна учените стигнаха до плашещо умозаключение: Байкал става все по-голям всяка година. Засега няма заплаха, тъй като приказваме единствено за няколко милиметра. Въпреки това, в случай че погледнете обстановката от световна позиция, сходна смяна може да докара до голяма злополука.



Факт е, че езерото се намира на кръстопътя на две литосферни плочи, сред Трансбайкалската и Сибирската платформа, и се е образувало точно заради придвижванията на тези плочи. Според една от хипотезите Байкал се е образувал не преди няколко милиона години, както всички знаем от детството, а единствено преди 100-150 хиляди години. А това значи, че плочите се движат много бързо, което притегли вниманието на учените. 

След доста години наблюдения геолозите са записали голям брой трусове в региона на Байкал – от 3000 до 8000 труса годишно. Вярно е, че магнитудът им е невисок – под 4 бала, заради което земетресенията не се усещат изключително мощно от хората, само че придвижванията на плочите сигурно не са предвестител на нещо положително.



Струва си да се означи, че калните вулкани изригват понякога на дъното на езерото Байкал. И всичко това още един път потвърждава, че литосферните плочи се движат. Те се раздалечават с 5-7 милиметра годишно, заради което езерото годишно нараства с няколкостотин квадратни метра водна повърхнина и става по-дълбоко с 3-5 милиметра.

Според проф. Сирил Леви е изцяло допустимо един ден водното тяло да се трансформира в море и даже в океан. Говорим за няколко милиона години и не е несъмнено, че човечеството ще оцелее до този миг, само че учените не престават да учат допустима злополука в дълготраен проект.

Ако хипотезата на геолозите е вярна, тогава пукнатината ще разцепи Евразия и ще доближи Охотско море, а евентуално даже и Индийския океан. С течение на времето резервоарът ще се трансформира в огромно море, а по-късно в океан. Учените не бързат да дадат точна дата на сходно събитие, защото е допустимо на Земята да се случи някакво друго естествено злополучие и това да повлияе доста на придвижването на литосферните плочи и измененията в езерото.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР