Всички започнати строителни проекти в страната са в риск, ако

...
Всички започнати строителни проекти в страната са в риск, ако
Коментари Харесай

Строителите и регионалното министерство се обединиха около риска за започнатите строежи

Всички стартирани строителни планове в страната са в риск, в случай че не се намерят средства за тяхното довеждане докрай и механизъм за установяване на правдива цена на всеки един стадий от тяхното развиване. Около тази теза се оповестиха през днешния ден министърът на районното развиване Виолета Комитова и ръководителят на " Камарата на строителите в България " (КСБ) Илиян Терзиев. За разлика от обстановката преди месеци, строителите към този момент не желаят оставката на служебния министър и двете страни имат от ден на ден общи визии.

Сред тях е стремежът за търсене на спомагателни средства за довеждане докрай на към този момент започнатите градежи. От БСК са поели ангажимент до 2-3 седмици да посочат за какви суми стана дума, поради настоящите цени на материалите. Според инж. Терзиев поради темпа на повишение на цените на материалите и забавянето на доставките евентуално редица стартирани огромни инфраструктурни строителни обекти няма да бъдат приключени в период.

Търсят се 1.5 милиарда за ремонт и поддръжка на пътищата

Друг общ приоритет сред строителните компании и районното министерство е търсенето на 1.5 милиарда лв., с цел да се подсигурява настоящият ремонт и поддръжката на пътищата през идната година. " Ще упорствам в идващия бюджет сумата да е какъв брой е допустимо по-близка до тази, с цел да спрем да работим по стрес ", уточни Комитова.
Двете страни имат общи визии също за гаранционните периоди на градежите и противозаконните градежи.

И един противоречив миг

Все още разногласия има по договорите за инженеринг, при които една и съща компания проектира и строи. Още през първия си месец в Министерство на регионалното развитие, че тъкмо с такива договори е имало злоупотреби с бюджетни средства от компании, като " Автомагистрали ". Като цяло министерството е на мнение, че такива за обекти, финансиране с държавни пари, не са възможни, като за двата стадия от градежа би трябвало да има разнообразни публични поръчки. Камарата на строителите е на мнение, че такива контратки са вероятни, само че при избрани условия - бистрота и изясненост кое и по какъв начин ще се случва.

Като цяло в границите на няколко седмици с втора сериозна браншова организация, откакто предишния месец реализира договореност с пътно-строителните компании за погашение на дължимите им суми.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР