Всички заболели, или които ще се заразят с Covid-19, генерират

...
Всички заболели, или които ще се заразят с Covid-19, генерират
Коментари Харесай

МОСВ иска пряк път в закона, за да изгаря опасни и болнични отпадъциевизоро

Всички болни, или които ще се заразят с Covid-19 , генерират голямо количество болнични боклуци, които би трябвало да бъдат изгаряни. Това съобщи екоминистърът Емил Димитров при разисквания в правната комисия на Закона за изключителното състояние.

Затова и предлага възлагането на действия по заличаване на рискови и болнични боклуци да става без социална поръчка .

За задачата екоминистърът упорства за корекция в Закона за публичните поръчки , тъй че страната да употребява експедитивно услугите на съществуващите инсинератори.

" Това е само обвързвано с тези боклуци, които към този момент са по границата и не можем да ги изнесем от България, и отпадъците, които са свързани с ковид ", увери Димитров.

Той изясни, че се пробват да разделят страната на две - и да се употребяват два инсинератора - един за Западна и един за Източна България. Отпадъците са спринцовки, марли, калъфки, постелъчен материал, биологични боклуци - всичко би трябвало да бъде събирано и изгаряно. Мисли се за превоз, който да събира всичко.

Единият инсинератор е частен и сега обстановката е, че той би трябвало да бъде заставен, в случай че не желае, да подписа контракт с страната, стана ясно от думите на Димитров.

Ясно и изрично би трябвало да е, че подобен боклук няма да попадне в контейнерите за отпадък . В момента рискуваме да не можем да си обезвреждаме отпадъците от ковид надеждно , предизвести министър Димитров. Затова той ще внесе предложение за допълнение към закона и Закон за обществените поръчки, като помоли някой народен представител да го припознае. В момента по Закон за обществените поръчки Министерството не разполага с дни да провежда системата.

Допълнително Емил Димитров изясни и че от декември 2019 година у нас са се натрупали пестициди , които били събрани от обитаемоте места, опаковани и готови за изнасяне и изгаряне в чужбина. Затварянето на границите поради пандемията обаче правело това невероятно . Отпадъците нямало по какъв начин да бъдат върнати по местата, откъдето са били събрани, нито да бъдат оставени тук и трябвало да бъдат изгорени в България.

Затова той ще внесе предложение за допълнение към закона за обществините поръчки Закон за обществените поръчки, като помоли някой народен представител да го припознае. В момента по Закон за обществените поръчки министерството не разполага с дни да провежда системата.

Иначе Ревизоро изясни, че по неотложност се разчиства склад на Министерство на околната среда и водите и се провежда превоз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР