Всички язовири на територията на област Русе са в добро

...
Всички язовири на територията на област Русе са в добро
Коментари Харесай

Без технически проблеми са язовирите в област Русе

Всички язовири на територията на област Русе са в положително експлоатационно положение и досега не е установено построяването на противозаконни градежи и уреди, които да затрудняват естественото им действие.

Това излиза наяве от завършилата инспекция на хидротехническите обекти в района, разпоредена от регионалния шеф Анатоли Станев. Два от общо четиринайсетте обекта са изцяло източени и не работят. Става дума за язовирите „ Образцов чифлик “ и намиращият се в Каран Върбовка. В ход са ремонтни действия само на язовир „ Борово “, при който главният изпускател е неработещ. Взети са ограничения за отклоняване на водата отвън чашата на язовира. Преливникът е продълбочен за да бъде смъкнато равнището на водата до така наречен мъртъв размер. Количеството вода в язовира е едвам на към 15% от общия му размер. При останалите язовири равнището на водата варира сред 25 и 75% от оптималния им размер. При трите най-големи язовира – „ Баниска “, „ Бойка “ и „ Николово “ равнището на водата е надлежно 25%, 56% и 65%.

Хвостохранилищата на „ Каолин “ АД в градовете Ветово и Сеново, чието предопределение е съхранението на софтуерните боклуци от производството, дават отговор на всички модерни условия за сигурност. Има обособени спешни хранилища, оборудвани според условията.

Припомняме, че зареждането с питейна и битова вода в района става чрез кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не чрез язовири. Те са в редовност и в подготвеност за работа. Каналите към тях са почистени от прорасла растителност и имат потенциал да поемат възможни по-високи водни равнища.

Паралелно инспекции се направиха и на дигите в региона. При осъществения оглед на построените защитни насипи по река Дунав, както и на тези по вътрешните реки в област Русе, бе открито, че по короната и сухите и мокри откоси на дигите съвсем на всички места има прорасла храстовидна и дървесна растителност, която тук-там попречва цялостния оглед за определяне на положението им. В доста сектори дигите са със занижени коти, в резултат на ерозията или от прекосяването на моторни транспортни средства. Отново на избрани места вътрешните реки в резултат на непочистените им речни кревати от наноси и тлак са с понижена проводимост. При част от мостовете построени над реките в устоите им има скупчване на клони, шубраци и дървета, които попречват в избрана степен свободното течение на водата. Търсят се способи за финансиране на действия за разчистване на речните корита, както и за осъществяването на други дейности по поддръжка на дигите.

В Областна администрация Русе всекидневно постъпва информация от виновни лица и институции по отношение на равнищата на реките и положението на хидротехническите уреди и други водни обекти на територията на региона. Областният шеф Анатоли Станев е в контакт с всички страни имащи отношение по въпросите свързани с ръководството на водите на територията на региона и е в подготвеност при нужда или при повишение на риска от наводняване за незабавна реакция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР