Всички водещи сортове петрол са на зелено по време на

...
Всички водещи сортове петрол са на зелено по време на
Коментари Харесай

Петролът продължава растежа си и във втората търговска сесия

Всички водещи сортове нефт са на зелено по време на втората комерсиална сесия за седмицата. При бенчмарковите американски лек и брент покачването е от надлежно 1,35% до 32,25 $ за барел и 0,98% до 35,15 $ за барел. Природният газ към този момент е с извънредно лек спад от 0,06% до 1,782 $.

Още през вчерашния ден петролът реализира двумесечен връх на цената, откакто пазарите видяха признаци на леко повишаване на търсенето, породено от разхлабването на ограниченията против ковид, показва Ник Кънингам за Oilprice. Докато през април съвсем 4 милиарда души са били наранени от държавните политики против болестта, през днешния ден 3,7 милиарда са в зони, в които те към този момент не важат със същата мощ.

Положителен сигнал е, че Китай, който е най-големият вносител на суровината, усили търсенето си до стойности, близки с тези от преди пандемията, като то към този момент е съвсем 13 млн. барела на ден, макар че елементи от страната бяха затворени поради втора вълна от ковид.

Покачването на търсенето съответствува с фрапантно намаляване на добива, което единствено от ОПЕК+ възлиза на -9,7 млн. барела на ден спрямо предходните му равнища. Ниските цени на петрола също принудиха производителите в Съединени американски щати да намалят добива, който през идващия месец може да се свие с 2 млн. барела по отношение на предходните си равнища, а в Канада - с 1 млн. барела на ден.

Но не всички виждат задържане на повишаването на суровините. Според Rystad Energy инвенториите, макар свиването си от съвсем 50% по отношение на пика през април, към момента са прекомерно високи. " А макар цялата еуфория, ние имаме вяра, че към момента е целесъобразно да се подхожда с внимание - съгласно нас ще минат най-малко няколко години, преди търсенето да се върне на предкризисното ниво ", показват и от Commerzbank.

Тяхната прогноза съответствува с тази на ръководителя на Федералния запас Джеръм Пауъл, който също уточни, че ще минат години, преди възобновяване да стартира да се усеща. Това значи, че оптимизмът на вложителите, който докара до ценовото повишаване, към този момент може да е прелиминарен.

Подобна прогноза се удостоверява и от разбивката на търсенето на петролни артикули. Докато търсенето на бензин и дизел занапред се възвръща, керосинът изостава надалеч обратно, защото самолетните компании към момента не са се върнали в небето. Засега не е ясно тъкмо по кое време това ще се случи и по какъв метод, защото ограниченията за обществена отдалеченост може да ги обиден тежко, което неизбежно ще се отрази на пасажерите, тъй като точно те заплащат крайната цена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР