Всички в Европа се подготвят за лятна вълна на варианта

...
Всички в Европа се подготвят за лятна вълна на варианта
Коментари Харесай

Чака ни лятна вълна на Омикрон -

Всички в Европа се приготвят за лятна вълна на разновидността Омикрон. Добре е да сме подготвени и в България, предупреди доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, Швейцария и специалист по сигурност на имунизациите.

той посочи, че в Германия към този момент е започнала подготовката на лечебни заведения и активното  слагане на ваксини и на бустери. Целта е да не се повтори изненадата и неналичието на подготвеност от предходната година.

По думите на доктор Илиев " към този момент Министерство на здравеопазването в България и главният държавен здравен контрольор не престават да мълчат за позволение за втори бустер, а имунизационната акция умря ".

" Знам, че сега грижите са други, само че аз втория си бустер го имам, паниката ми е главно за живота на хората над 65 години, медицинския личен състав и хронично-болните от рисковите групи, които най-много имат потребност от позволение за втори бустер. Той потвърдено понижава риска най-много за тях, само че е добре всеки, който желае, да си сложи. Неваксинираните хора, били те преболедували или не, са също изложени на нараснал риск (особено преболедувалите отдавна) ", написа доктор Аспарух Илиев.

Според него, макар политическата рецесия, професионалните задания на отрасловите министерства не трябва да затихват.

Пред БНР той уточни, че казусът с новите подварианти на Омикрон е не самият имунитет, който въпреки всичко по отношение на истинския вид остава относително висок след преболедуване или имунизация. Проблем е това изместване на разновидностите, което хваща периферията на имунитета ", посочи той и акцентира, че четвъртата доза е изключително целесъобразна за рисковите групи пациенти.

Миналата седмица от здравното министерство пожелаха мнение от Експертния съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката за слагане на втора бустерна доза иРНК ваксина против COVID-19. от здравното ведомство оповестиха, че при позитивно мнение ще бъдат направени национални рекомендации за използване на втора бустерна доза иРНК ваксина и ще бъдат избрани рисковите групи,

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР