Всички устройства за съхранение на памет - от вашия мозък

...
Всички устройства за съхранение на памет - от вашия мозък
Коментари Харесай

Спомените се съхраняват във връзките между мозъчните клетки

Всички устройства за предпазване наизуст - от вашия мозък до оперативната памет на вашия компютър, съхраняват информацията, като трансформират физическите си качества. Преди повече от 130 години неврологът Сантяго Рамон и Кахал за първи път предположил, че мозъкът съхранява информация посредством пренареждане на връзките в синапсите сред невроните.

Оттогава невролозите се пробват да схванат физическите промени, свързани с образуването на паметта. Но визуализирането и картографирането на синапси е комплицирана задача. Първо, синапсите са доста дребни и компактно опаковани. Те са към 10 милиарда пъти по-малки от най-малкия обект, който общоприетият клиничен ЯМР може да пресъздава. Освен това има към 1 милиард синапси в мозъка на мишката, които откривателите постоянно употребяват за проучване на мозъчната функционалност, и всички те имат същия непрогледен или полупрозрачен цвят като заобикалящата тъкан.

Новият метод за визуализация е направил допустимо съставянето на карта на синапсите по време на образуване на паметта. Изследователите са разкрили, че процесът на образуване на нови мемоари трансформира метода, по който мозъчните кафези са свързани една с друга. Докато някои области на мозъка основават повече връзки, други ги губят.

Психолог: Мозъкът може да лекува скръбта

Преди това учените се съсредоточили върху записването на електрическите сигнали, създавани от невроните. Въпреки че тези проучвания удостоверили, че невроните трансформират реакцията си на избрани тласъци след образуване на паметта, те не съумели да дефинират какво тъкмо предизвиква тези промени.

За проучването на това, по какъв начин мозъкът се трансформира физически, когато образува нова памет, били основани 3D карти на синапсите на риби зебра преди и след образуването на паметта. Изследователите избрали рибите зебра за тестови субекти, тъй като те са задоволително огромни, с цел да могат мозъците им да действат по същия метод като на хората, само че задоволително дребни и транспарантни, с цел да виждат жив мозък.

Изследователите от Медицинския институт Хауърд Хюз са записали на видео възбуждането на невроните в риба зебра бебе, когато то вижда предмети и се пробва да се движи.

Тайните на мозъка са в механиката на неговото нагъване

За да основат картите, учените конструирали генетично риби с неврони, които създават флуоресцентни протеини - при свързване със синапсите те ги вършат забележими. След това откривателите визуализирали синапсите благодарение на специфичен микроскоп, който употребява доста по-ниска доза лазерна светлина от общоприетите устройства, и също употребява флуоресценция за основаване на изображения. Тъй като микроскопът предизвиква по-малко увреждане на невроните, учените съумели да получат изображение на синапси без загуба на тяхната конструкция и функционалност.

Когато учените сравнили 3D картите на синапсите преди и след образуване на паметта, разкрили, че невроните в една област на мозъка са развили нови синапси, до момента в който невроните в друга област са изгубили синапси. Това означавало, че нови неврони се свързвали, до момента в който други прекъсвали своите връзки. Предишни опити посочили, че гръбначният мозък на рибата може да е подобен на амигдалата на бозайниците, където се съхраняват спомените за страха.

Проучване: Мозъкът на актуалния човек се смалява

Изненадващо, измененията в силата на съществуващите връзки сред невроните, настъпили по време на образуването на паметта, били дребни и неразличими от промените в контролните риби, които не формирали нови мемоари. Това означавало, че образуването на асоциативна памет включва образуването и загубата на синапси, само че не безусловно смяна в силата на съществуващите синапси, както се считало по-рано.

Новият способ за наблюдаване на действието на мозъчните кафези може да отвори вратата освен към по-задълбочено схващане на това, по какъв начин в действителност работи паметта, само че и към евентуални благоприятни условия за лекуване на нервно-психически разстройства като ПТСР и взаимозависимост.

Преди време създателите на друго проучване обявиха, че спомените минават през голям брой стадии на промяна, защото са кодирани.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР