Всички усилия на компанията изграждаща, а газовата връзка с Гърция

...
Всички усилия на компанията изграждаща, а газовата връзка с Гърция
Коментари Харесай

Искаме да пуснем в срок газовата връзка с Гърция, обявиха от проектната компания

Всички старания на компанията изграждаща, а газовата връзка с Гърция оставят тя да бъде въведена в екслоатация през юли 2022 година

Това обявиха особено за от българо-гръцкото сдружение „ Ай Си Джи Би “( АД, в което България и Гърция държат равни дялове.

Коментарът от Ай Си Джи Би идва ден след думите на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, че към момента то не е внесло нужната документи за узаконяването му като самостоятелен оператор.

Тази процедура би трябвало да предшества въвеждането в употреба на газопровода, по който би трябвало да потече газ от Азербайджан, както и количества импортирани през терминала за полутечен газ в Александруполис, където българската страна има 20% присъединяване.

Процедурата е нужна с цел да получи компанията изключение от европейските правила за достъп на трети страни до газопровода.

Очакванията, са че това ще докара до усилване на конкуренцията на снабдители в района, където Русия посредством Газпром износ е главен състезател и по този метод за по-ниски цени.

Освен това от Ай Си Джи Би показват, че преди сдружението да може да подаде документи за узаконяване е належащо Министерството на енергетиката да взаимно дружно с гръцката страна като акционери да вкарат нова конструкция на ръководство на сдружението.

За узаконяване като самостоятелен метафоричен оператор ICGB следва да подаде заявление до националните енергийни регулатори на Гърция и България - РАЕ и КЕВР, които имат период до 4 месеца за изговаряне. Решението им се афишира пред Европейската комисия, която има до два месеца да го утвърди.

Общият оптимален период на цялата процедура е 6 месеца, само че при съществуване на воля от страна на регулаторите и Европейска комисия и поради интернационалното значение на газовата връзка България - Гърция, заявката може да бъде прегледано и в по-кратки от оптималните периоди, допълват в отговора си от Ай Си Джи Би.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР