Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само

...
Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само
Коментари Харесай

Край на хартиените дневници в училище

Всички учебни заведения в страната би трябвало да водят дневниците си единствено в електронен тип от образователната 2022/2023 година. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката. Изискването се вкарва и за детските градини, Центровете за поддръжка на личностното развиване и останалите просветителни институции.

Решението хартиеният документ да се смени с цифров е признато още през 2016 година, само че до момента то е прилагано отчасти и шефовете са можели да избират по какъв начин да водят документите.

Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение на МОН към този момент е изцяло подготвена и просветителните институции имат всички нужни условия да вкарат електронния дневник, декларират от ведомството. Услугата е безвъзмездна и ще спести средства за печатане на хартиени дневници.

За актуалната образователна година за това са изхарчени към 200 000 лева, макар че поръчките за хартиените документи са намалели повече от два пъти по отношение на миналата година.

Остава опцията за избор на учебните заведения дали да употребяват софтуерни артикули на външни снабдители против възнаграждение, или безплатните електронни дневници в Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение на МОН.

Всички електронни дневници ще се съхраняват във формат " pdf " за период от пет години и ще бъдат разпечатвани единствено при нужда.

От идната образователна година с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени персонални картони. От този септември хартиени могат да останат ученическата брошура и персоналната карта, показват от МОН.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР