Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само

...
Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само
Коментари Харесай

От новата учебна година: Всички дневници - само електронни

Всички учебни заведения в страната би трябвало да водят дневниците си единствено в електронен тип от образователната 2022/2023 година, оповестиха от МОН. Това важи също за детските градини, Центровете за поддръжка на личностното развиване и други просветителни институции. Изискването за промяна на хартията с цифров документ е признато още през 2016 година
Досега то беше прилагано отчасти и шефовете можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документи, или двете по едно и също време, прецизират от просветното министерство.
Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) на Министерството на образованието и науката (МОН) към този момент е изцяло подготвена и просветителните институции имат всички нужни условия да вкарат електронния дневник. Услугата е безвъзмездна и ще спести средства за печатане на хартиени дневници. За образователната 2021/2022 година за това са изхарчени към 200 000 лева, макар че поръчките за хартиените документи са намалели повече от два пъти по отношение на образователната 2020/2021 година
Остава опцията за избор на учебните заведения дали да употребяват софтуерни артикули на външни снабдители против възнаграждение, или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници, без значение дали са водени в НЕИСПУО или в друга система, ще се съхраняват във формат "pdf " в модул „ Документи за активността на институцията “ в НЕИСПУО за период от пет години. Те ще бъдат разпечатвани единствено при нужда.
От образователната 2022/2023 година с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени персонални картони. От септември т.г. хартиени могат да останат ученическата брошура и персоналната карта. По решение на учебните управления бележникът също може да бъде единствено електронен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР