Всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно

...
Всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно
Коментари Харесай

Всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци

Всички учебни заведения и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите боклуци.

В момента над 90% от учебните заведения и детските градини на територията на столицата да събират разделно, своите боклуци от опаковки. По възлагане на кмета на София ще се разширение на системата за разделно събиране в постройките на учебните заведения и детските градини, тъй че те да бъдат обхванати на 100 %. Това стана ясно по време на посещаване на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по екология Десислава Билева в Образователния център на „ Екопак “. На събитието участва и  кметът на регион „ Искър “ Ивайло Цеков.

Учениците от 5 „ а “ клас от 38 ОУ „ Васил Априлов “, които събраха 1300 кг употребявани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, през днешния ден се срещнаха с метода, по който се преработват пластмасови, хартиени и стъклени боклуци.

„ Една от огромните ни задания е да разтеглим разделното събиране на боклуци. Включваме децата, тъй като те са най-ревностните почитатели на зелените начинания и се трансформират в учители за своите фамилии. “, сподели също кметът Фандъкова.

По думите на Йорданка Фандъкова от другата година всички учебни заведения и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите боклуци. Предвижда се през юни към пилотните планове да се включват и детските градини в регион „ Искър “, като кметът на региона, „ Булекопак “ и шефовете на детските градини провеждат просветителни игри и надпревари.

Столична община работи интензивно за разширение на опциите за разделно събиране на боклуци на територията на общината, като е планувана е пилотна самодейност за слагане на мобилни пунктове за безплатно предаване от жителите на разделно събрани боклуци, уточни също столичния кмет.

С цел стимулиране на разделно събиране и изхвърляне на боклуци поставихме 5 броя еко-вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в столичните паркове. Те са в Борисовата градина, Южния парк, НДК и Княжеската градина.

За образуване на системата за разделно събиране на боклуци от опаковки и отпадъчни материали като картон, хартия, пластмаса и стъкло, Столична община има подписани контракти с 3 организации по оползотворяване, които обслужват всички 24 региона в града.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР