Всички ученици в страната ще учат присъствено от понеделник, 28

...
Всички ученици в страната ще учат присъствено от понеделник, 28
Коментари Харесай

Разхлабват COVID мерките в училище: Всички ученици се връщат в клас

Всички възпитаници в страната ще учат присъствено от понеделник, 28 февруари тази година, заяви Министерството на образованието и науката. Регионалните здравни инспекции по места анулираха рестриктивните мерки поради подобряващата се обстановка с разпространяването на COVID-19.

През миналата седмица на учебно заведение бяха най-малките от I до IV клас, както и тези от V до XII клас в 16 области - Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол. От 24 февруари беше прекъснато онлайн образованието в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра. От петък в клас се върнаха и учениците в Търговище. Останалите седем области – Бургас, Враца, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен и Смолян възвръщат естествените занятия от през днешния ден, 28 февруари.

Днес се организира и еднократното проучване за COVID-19. Без тест в учебно заведение могат да влизат притежателите на зелен документ – годен документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторно проучване.

Тестването беше въведено по гледище на здравните управляващи като изискване за присъствено образование. Решението дали и по кое време то ще отпадне още веднъж зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния проект за справяне с пандемията. „ Преди началото на последната епидемиологична вълна са се разболявали към 1000 възпитаници на седмица. В пика на вълната стигнахме до 12 000. В момента се заразяват към 2000 възпитаници седмично и част от тях попадат в болница. С други думи, вълната още не е завършила “, разясни по този мотив министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той чака тестването да отпадне дружно със „ зелените документи “ най-късно от 20 март т.г.

Към момента Министерството на образованието и науката разполага с задоволително проби за учениците. Ако преди изчерпването им седмичното проучване бъде прекъснато, те ще останат в запас за възможни нови епидемиологични талази, се споделя още в известието на просветното министерство.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР