Всички ученици в страната могат да са в клас от

...
Всички ученици в страната могат да са в клас от
Коментари Харесай

Всички ученици се връщат в клас с тест веднъж седмично

Всички възпитаници в страната могат да са в клас от понеделник, оповестиха публично от Министерството на образованието.

Едно от изискванията е в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души, учениците да бъдат изследвани гратис с щадящи проби за COVID-19 един път седмично, а учителите – два пъти.

Освободени са тези със зелен документ. Непълнолетните възпитаници ще бъдат изследвани със единодушието на техните родители, а пълнолетните ще вземат решение това сами. За да влязат в клас децата в една паралелка, би трябвало най-малко половината възпитаници да се тестват или да имат документ.

Осмокласникът Веселин с неспокойствие чака да чуе учебния звънец в понеделник.

В онлайна някак си доста не може да разбираш госпожата какво приказва. Понякога имаме компликации с влизането в програмата, в системата има някакви неточности. Често се случва да закъснявам за час, някой път и да не влизам, споделя Веселин.

Снимка: btvnovinite.bg

Миглена с изключение на негова майка е и учебен посредник в 70-то учебно заведение в София. В понеделник ще оказва помощ с тестването на децата.

„ Все още са онлайн. Чудех се да работя ли, на децата ли да се обаждам, да ги ревизирам. Даже някой път ми се случва и да закъснея за работа единствено и единствено да съм сигурна, че те са се събудили към този момент. Много е мъчно в действителност! “, отбелязва Милена.

По данни на Министерството на образованието имунизираните възпитаници в гимназиален стадий са над 7%, а преболедувалите са близо 8%. Тези възпитаници няма да се тестват, с цел да са в клас.

Снимка: btvnovinite.bg

В едно столично учебно заведение над 80% от родителите не огромните възпитаници са дали единодушието си децата им да се върнат в клас от понеделник след тестване.

Снимка: btvnovinite.bg

В класа на Елена Коларова, преподавател в 70 ОУ „ Св. Климент Охридски “, множеството родители са съгласни с тестването.

„ Имат голямо предпочитание децата да се върнат в клас, тъй като считат, че образованието у дома не е дейно “, отбелязва учителката.

„ Добре е да се преценяват нашите ръководещи и с опциите на родителите, тъй като през днешния ден доста от тях бяха затруднени да дойдат в учебно заведение и да подадат заявления, защото са на работа, изяснява Величка Таседжикова, шеф на учебното заведение.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на просветния министър за идната седмица ще има задоволително проби. Учениците ще се тестват в учебно заведение при започване на първия присъствен образователен ден за седмицата.

Децата със специфични просветителни потребности ще бъдат тествани от родителите си у дома.

От Министерството на здравеопазването оповестиха, че през днешния ден са получени още 182 740 теста и към този момент са предадени на просветното министерство. От другата седмица се чакат и спомагателни количества.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР