Всички ученици в София са в грипна ваканция. Още в

...
Всички ученици в София са в грипна ваканция. Още в
Коментари Харесай

Ваня Кастрева: Върви се към олекотяване на Националното външно оценяване

Всички възпитаници в София са в грипна почивка. Още в петък са достигнати доста високи равнища на заболеваемост - това са 185 промила. Очаква се през днешния ден те да бъдат близо 200, което значи, че на 1000 индивида 200 са заболели, или всеки пети столичанин е болен от грип. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието в София. Тя разяснява също, че се върви към олекотяване на Националното външно оценяване след четвърти и седми клас.

София

Според нея не е избързано с оповестяването на грипна почивка, и откакто здравните управляващи са решили, че това е значимо за запазване здравето на децата, значи това са верните решения. " Предвид събитието, че тук доста се движим, има непрекъснати контакти, а процентът на заболеваемост е най-голям във възрастовата група 5-14-годишна възраст, това е безспорна причина за бързо разпространяване на грипа. Защото междинните учебни заведения са доста повече от главните, от гимназиите. Важно е родителите да бъдат грижовни. От идващия четвъртък всички деца ще бъдат на учебни заведения за втория образователен период ", сподели тя.

Кастрева съобщи, че това по никакъв метод не е проблем за повишението на срочните оценки на учениците, тъй като е допустимо оформянето на срочните оценки да се случи и след формалното привършване на първия период, когато събитията го постановат. И напомни, че предходната година грипната почивка е била на 28 януари и е траяла до 4 февруари.

Ваня Кастрева разяснява и проблема с тестванията за Националното външно оценяване след четвърти и седми клас.
Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието в София: Новият формат на Национално външно оценяване в 4 клас, а в следствие и в 7 клас беше разгласен навреме. Предвид събитието, че въпреки всичко положителната концепция да бъдат равнопоставени всички възпитаници, тъй като това подсигурява добра дикция на този, който ще чете, постепенно четене на диктовката, останалото е въпрос на техника, а техниката се ръководи от хората и за мен би било извънредно безконтролно един шеф да не проиграе това в своето учебно заведение, да не регистрира всички значими параметри, в това число височина на тона, децата би трябвало по-често да проиграват това.
Тя увери, че министър Вълчев е извънредно отворен към разговор и че всички въпроси няма да останат без отговор. Освен това при започване на месец февруари ще има още разискване.
Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието в София: Във времето се върви към олекотяване на Националното външно оценяване, това се случва и за 4 и за 7 клас. За 4 клас беше за 4 образователни предмета, когато стартира, в този момент се организира за 2 образователни предмета. За седмокласниците съм съпричастна към терзанията на родителите. Още през май за 4 клас, през септември за 7 клас бяха качени моделите за външно оценяване, те могат да проследят всички минали външни оценения и ще видят по какъв начин се върви в полза на децата.
Според нея Националното външно оценяване е значим измерител на качеството на образованието. През електронната система, която дава опция на всяко учебно заведение, може да се наблюдава растежът и напредъкът освен на всеки възпитаник, само че и на всяко учебно заведение. има извънредно диагностична, а освен мониторингова функционалност ", добави тя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР