Всички ученици от 1 до 12 клас могат да се

...
Всички ученици от 1 до 12 клас могат да се
Коментари Харесай

Кацаров: Всички ученици от 1 до 12 клас могат да се върнат в училище от понеделник

Всички възпитаници от 1 до 12 клас могат да се върнат в учебно заведение от понеделник. Има задоволително проби доникъде на януари. Това сподели министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров в предаването „ Седмицата " на Дарик радио. Той изясни, че специалистите са решили, че тестването на децата единствено един път седмично при дребния брой позитивни случаи, съставлява дребен спомагателен риск, който може да бъде стихотворец, на фона на огромната цел децата да са в учебно заведение.

Той разяснява, че данните за развиването на епидемиологичната обстановка демонстрират, че връщането в учебно заведение на децата на 15 септември е довело до растеж в броя на заболелите седмица по-късно, тъй че има учредения да се счита, че учебното заведение е едно от местата, където може да се популяризира вирусът. Затова е бил общопризнат методът за обезпечаване на присъствено образование в безвредна среда за учителите и за учениците. „ Баланс на рисковете и отрицателните последствия - в тази ситуация преценихме, че рискът да се върнат всички деца в учебно заведение си заслужава ", разяснява Кацаров.

По думите му, в случай че всички хора над 60 години се имунизират, разпространяването на епидемията няма да съставлява проблем от позиция на здравната система и обслужването на инфектираните, защото точно тази група е най-уязвима.

Министър Кацаров съобщи, че разноските за опазване на здравето тази година ще надвишават 7 милиарда лв.. Това е съвсем 5,5% от брутния вътрешен артикул. И при този невиждан разход обаче не се вижда съразмерно повишение на качеството на опазването на здравето и на здравната система, разяснява здравният министър. „ За да имаме положително и качествено опазване на здравето, включително и детско опазване на здравето, здравната система се нуждае от доста сериозна промяна. Тя не е в положително опазване на здравето. Важно е контролът да отиде в ръцете на потребителите, с цел да бъде ефикасен ", съобщи той.

С смяната на разпоредбите ще се извърши и преструктурирането и адаптирането на лечебните заведения, разяснява здравният министър. Не е належащо въвеждане на мораториум върху регистрирането на нови лечебни заведения, в случай че няма нужда от това нещо. Отношението на НЗОК към всички лечебни заведения, без значение от формата на благосъстоятелност, би трябвало да бъде едно и също, безапелационен бе той. „ Правилният метод е да се подтиква конкуренцията сред доставчиците на медицински услуги, да се абсолютизира избора на потребителя за това къде да се лекува и парите да следват потреблението. Ако желаеме да имаме спомагателни вложения в здравната система, едно от нещата, които можем да създадем, е да дадем опция на държавните и общински лечебни заведения опция акциите им да се търгуват на борсата. Това е метод да притеглим спомагателни средства в здравната система ", разяснява министър Кацаров.

Той счита, че един от огромните недостатъци на монопола на здравното обезпечаване у нас автоматизирано ще бъде позволен, в случай че се отстрани монопола на НЗОК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР