Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над

...
Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над
Коментари Харесай

Бежанските центрове са препълнени

Всички центрове за бежанци в страната са претъпкани с над 20%. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам. Бежанската база " Пъстрогор " също е запълнена над потенциала си, сходно е ситуацията в бежанския лагер в Бусманци. Там при потенциал от 300 души сега настанените надвишават 420 души.
Това постанова бежанците да се настаняват в телевизионни зали, коридори, както и в помощни пространства. Мигрантите са най-вече от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия. 
" Докарват ни когато и да е арестувани мигранти на разнообразни места в страната, съвсем всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко измежду тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях приказват френски ", описват от бежанските лагери.
Служителите в центровете се оплакват от стеснен финансов запас и неспособност да се поддържа съществуващата база. " За обикновени неща ни принуждават да пишем докладни и пояснения. Дори за елементи, които костват по 50 лв., се чака с месеци за утвърждение. А това значи, че когато това бъде утвърдено, нуждаещата се машина или техника към този момент е изцяло негодна за потребление ", споделят от центровете. Оттам се оплакват от напрежение измежду личния състав, тъй като натоварването е непрекъснато.
В същото време от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че регистрират изискванията на засилен миграционен напън и затова  дирекция " Миграция " подхваща организационни дейности за употреба на половината от потенциала на площадка на територията на Специализирания дом за краткотрайно настаняване на чужденци в Любимец. На нея са ситуирани оборудвани фургони с 1232 места за настаняване. Охраната на обекта от затворен вид ще бъде обезпечена с командировани чиновници на Министерство на вътрешните работи. При отпадане на нуждата от използването на площадката домът ще продължи да действа с естествения си потенциал от 660 места.
Анализът от данните за положението на специфичните домове за краткотрайно настаняване на чужденци сочи, че за първите осем месеца на 2022 година броят на настанените е повишен двойно в съпоставяне със същия интервал на предходната година. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР