Всички трябва да намерим баланс в името на държавата, отговорността

...
Всички трябва да намерим баланс в името на държавата, отговорността
Коментари Харесай

Явор Божанков: Реакцията на Радев е нелепа, той е бил в течение по казуса с изгонените дипломати

Всички би трябвало да намерим баланс в името на страната, отговорността пред нас е историческа
„ Въпросът е кардинален, тъй като не става дума за един или два случая, в които има някакво взето решение с външни и вътрешни последствия, за което не сме били осведомени. Дори и нашата реакция да звучи последна, въпросът не се изчерпва единствено с проблема с дипломатите. “ Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ Явор Божанков в ефира на NovaNews, по отношение на решението на левицата да стопират диалозите с “Продължаваме смяната “ за държавно управление.

По думите му в този миг би трябвало да се предложи нещо друго, с цел да покажат пред обществото, че не са съгласни и изясни: „ Имаше доста пропуски и нашето мнение е, че би трябвало да се направи тази стъпка. Вчерашните събития са последната капка, която се наля в тази посока. Изслушахме отчетите на службите по наше искане, ние постоянно взимаме осведомени решения “, изясни националният представител от левицата.

Тъй като съвещанието беше закрито, Божанков съобщи, че не може да изнесе детайлности, само че се е убедил, че има кръг от хора, които са знаели за това решение – министър-председателят, външно министерство и президентската институция, която има подготвеност по външната политика на страната.

„ Аз съм шокиран от реакцията на президента, че не е имал информация, тъй като представителите му в този Консултативен съвет са били там и най-много шефът на администрацията на президента – Димитър Стоянов е бил съответно осведомен за целия проблем. Ако някой човек в страната в действителност е бил осведомен, това е президентът Радев и неговата реакция е нелепа “, безапелационен е Божанков и добави, че президентът е осведомен с всички обстоятелства. „ Не знам с какви очи може да показва такива тези. Така че на база информацията от чуването изрично мога да кажа, че президентът Радев е бил безусловно в течение с проблема “, сподели още той по тематиката.

По думите на Божанков проблем в българската политика е издигането на личността в фетиш. „ Това не е значимо, значимото е да признаем, че не приехме нов закон за КПКОНПИ в точния момент, не стартира битката с корупцията в точния момент. Ако вършим нов кабинет, ние би трябвало да изправим всички тези неточности, които изначално допуснахме. Трябва да имаме стратегия – ясно разграфена във времето, която не цели просто да удари корупцията в България и да разгради остарелия модел. Да, за нас е значимо ГЕРБ и Движение за права и свободи да не се върнат на власт, само че най-важно е да кажем какво ще стане, в случай че отидем на избори – губим Плана за възобновяване “, даде за образец той.

Божанков изясни, че е значимо договарянията да преминат сполучливо и такава стъпка би дала по-голям късмет за сформиране на нов кабинет и то не подобен, който цели да ръководи още няколко месеца, а би трябвало да одобри бюджета на страната и да я прекара през най-голямата рецесия през последните години.

„ Кой ще предложат “Продължаваме смяната “ зависи от тях, това е тяхно решение, те са първа политическа мощ. Всички би трябвало да намерим баланс в името на страната, отговорността пред нас е историческа “, заключи националният представител от левицата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР