Всички тези проблеми, с които гражданите се сблъскват при фирмите

...
Всички тези проблеми, с които гражданите се сблъскват при фирмите
Коментари Харесай

Мая Манолова: Фирмите за бързи кредити се превръщат във фирми за бърз крах

Всички тези проблеми, с които жителите се сблъскват при компаниите с бързи заеми, се оформят като сериозен обществен проблем. По този метод хората изпадат във финансово тресавище, а компаниите за бързи заеми действително се трансформират във компании за бърз провал. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на конгрес, касаещ проблемите на жителите с бързите заеми, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,Има всевъзможни такси за заплащане, които в множеството случаи са несправедливи по отношение на българските жители. Една такава да вземем за пример е таксата "гарант ", при която, в случай че жителят не може да си откри поръчител, заемът му се оскъпя неведнъж. Други такива такси са такса за оценка на кредитния риск, такса "ангажимент ", такса за извънсъдебно събиране на отложен заем... т.е. хората си заплащат за един тип тормоз и по този метод се засягат избрани конституционни права на гражданите'', акцентира Манолова.

,,Отделно има и контракти без погасителен проект, такива с празни полета и контракти, при които клиентът няма изискванията за бързото кредитиране'', уточни още тя.

,,Основните проблеми са най-много в неналичието на какъвто и да е надзор от страна на държавните институции. Едно от решенията би било въвеждането на лицензионен режим на компаниите за бързи заеми. Законът за частен банкрут за гражданска неплатежоспособност също е от жизненоважно значение за жителите, с цел да имат втори късмет да продължат живота си'', добави омбудсманът.

,,Искам за всички да е ясно, че ние не сме срещу тези компании и не желаеме да възпрепятстваме да извършват функционалностите си, тъй като те имат своето място на българския финансов пазар, само че те би трябвало да съблюдават разпоредбите и законите'', посочи в умозаключение Мая Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР