Всички тенис фенове са в очакване на Финалите на АТП

...
Всички тенис фенове са в очакване на Финалите на АТП
Коментари Харесай

Невероятни нови правила в тениса и вълнуващи младоци - шоуто е в Милано

Всички тенис почитатели са в очакване на Финалите на АТП с присъединяване на Григор Димитров, които започват в неделя. И тази седмица обаче няма да бъде лишена от първокласен тенис, а това, което следва би трябвало да бъде следено доста деликатно, тъй като може да съставлява бъдещето на тениса!

За какво става дума? От тази година АТП започва нова любопитна самодейност, наречена "Следващата генерация ". Тя е опит да се обърне по-голямо внимание на младите тенисисти на тура, а като премия за техните старания бе проведен и специфичен шампионат, събиращ един против различен осемте най-хубави играчи под 21 години през 2017. Надпреварата ще се организира в Милано като започва през днешния ден, а финалът е в събота.

А като се изключи че ще забележим бъдещите звезди в деяние, може да забележим и първите крачки към огромни промени в разпоредбите и провеждането на тенис мачовете. Това е по този начин заради обстоятелството, че на шампионата в Милано ще се тестват цялостен куп нововъведения.

източник: ATP

Може би най-любопитното измежду тях е смяната на формата. Вместо общоприетите 2 от 3 сета с до 6 гейма, младоците ще играят във формат 3 от 5 като всеки сет ще се играе до 4 извоювани гейма, а при 3:3 ще има тайбрек. От АТП се надяват това да докара до съсредоточена игра от началото на всяка част и до повече решителни точки.

Освен това при 40:40 към този момент няма да се играе до две точки разлика, а спечелилият в гейма ще бъде избран от едно разиграване, в което сервиращият взема решение от коя страна да извърши началния си удар.

Любопитно изобретение ще бъде и това, че в случай че след сервис топката се удари в мрежата, само че влезе в полето на противника, разиграването продължава, вместо да се извършва нов начален удар, както е в другите АТП шампионати.

Промените не стопират с това - на паузите сред сетовете посредством слушалки с микрофон тенисистите ще получават инструкции от треньорите си - нещо, което за първи път ще забележим на равнище АТП! Освен това всеки тенисист ще има право на единствено едно здравно спиране, а загрявката преди мач ще продължава тъкмо 5 минути.

Хронометър ще отброява и времето сред края на едно и началото на идващото разиграване. По устав то би трябвало да бъде 25 секунди, само че доста постоянно не се съблюдава. Сега обаче място за оправдания няма да има!

Самият корт ще бъде без спомагателните линии за игра на двойки, а следващото любопитно скимване е това, че феновете (без тези зад главната линия) ще могат да се движат свободно по трибуните даже когато топката е в игра.

А даже не сме стигнали до огромното софтуерно изобретение...

източник: ATP

Става дума за усъвършенствана версия на системата "Ястребово око ". Тя се назовава "Ястребово око онлайн " и ще дава опция за вярното присъждане на всяка една точка. Системата ще следи всеки допир на топката до земята и при удар в навън автоматизирано записан глас ще вика "аут ", а феновете ще виждат видео повтаряне на екрана.

Това на процедура отстрани грешките по време на разиграване, а заради този факт няма да има и съдии на линиите, а реферът на стола ще бъде единственото публично лице на корта.

Е, както виждате нововъведенията в действителност са доста и то забавни. Но да погледнем и към тези, които ще имат опцията да ги тестват от първо лице - осемте огромни гения.

7 от тях са в топ 8 по ранкинг от тенисистите до 21 години. Ще липсва водачът на младоците Александър Зверев, който реши да откаже присъединяване и да концентрира напъните си върху Финалите на АТП идната седмица.

И без него обаче участниците са доста забавни като седемте класирали се непосредствено са сред 37-о и 65-о място в международната класация. Русия има цели трима представители в лицето на №1 и №2 в схемата надлежно Андрей Рубльов и Карен Хачанов, както и Даниил Медведев. Канадецът Денис Шаповалов е единственият младеж в Миланов, а с изключение на него ще вземат участие Борна Чорич (Хърватия), Джаред Доналдсън (САЩ) и Хьон Чунг (Южна Корея).

източник: ATP

Последното място в шампионата бе разпределено след шампионат на най-хубавите италиански тенисисти до 21 години, който бе извоюван от №306 в класацията Джанлуиджи Куинци.

Форматът е същият като този на Финалите на АТП - 2 групи от по четирима, мачове всеки против всеки като първите двама от всяка група отиват на полуфинали, където играят на кръст, първи против втори.

В група А попаднаха Рубльов, Шаповалов, Чунг и Куинци, а в група Б Хачанов, Чорич, Доналдсън и Медведев. Точки за ранглистата няма да се раздават, само че престижът да спечелиш дебютното издание на тази конкуренция и да се докажеш като по-добър от връстниците си ще бъде над всичко.

Mtel Sport 1 ще излъчва този доста забавен шампионат като сред вторник и четвъртък мачовете за деня ще бъдат четири - два в дневната сесия от 15 часа и два във вечерната от 20:30 часа. В петък полуфиналите са от 20 часа. В неделя по това време стартира дуела за трето място, а след него е и огромният край.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР