Всички теми по оста България – Турция, които са били

...
Всички теми по оста България – Турция, които са били
Коментари Харесай

Борисов: Поставихме темата за Тракийските бежанци, Турция също има претенции

Всички тематики по оста България – Турция, които са били поставяни у нас във вътрешен проект, са били разисквани от премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това разгласи министър-председателя след срещата сред водачите на Европейски Съюз и южната ни съседка.

Той особено акцентира, че това включва и компенсациите за тракийските бежанци, прокудени преди век от земите си. „ Има и много искания от турска страна”, означи Борисов и добави, че е реализирана договореност въпросите да се „ изчистят” в двустранни комисии и до юни да се организира нова лидерска среща.

В наши дни наследниците на преследваните и разорени тракийски бежанци към този момент са над 800 хиляди Експерти пресмятат възможните обезщетения за тях на милиарди евро.

На назад във времето в изявлението му остана главната цел на днешното събитие в Евксиноград – подобряването на разговора сред Анкара и 28-те. Борисов означи, че срещата е била заредена с огромно напрежение: „ Събитията в света се редят непрестанно в разнообразни направления и то не позитивни”.

„ Очакванията бяха да няма толкоз градивна позиция на тази среща. Благодарен съм и на тримата, че се опитахме към това, което ни сплотява да приказваме без да пропущаме нито една тематика, която визира България и Европа”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР