Всички те са предпочели България пред Германия: в най-новия епизод

...
Всички те са предпочели България пред Германия: в най-новия епизод
Коментари Харесай

Защо се преселих в България: шестима германци разказват

Всички те са предпочели България пред Германия: в най-новия епизод на доста известното си предаване " Сбогом, Германия " телевизионният канал VOX ни среща с шестима германци, преселили се в България, написа Дойче веле. Ето какво описват:

Германската пенсионерка Анете Брич напуснала родния си Бад Рапенау, подгонена от финансова насила. „ Реших да се преселя в България, откакто получих известието, че ще взимам пенсия в размер на 550 евро. За мен това беше същински потрес “, споделя тя в предаването и изяснява, че единствено наемът и режийните разходи възлизали на 550 евро. Пари за храна и други персонални разноски въобще не ѝ оставали. За похлупак на всичко от обществената работа ѝ обяснили, че жилището от 50 кв.м, което обитавала все още, било прекомерно огромно за един човек и по тази причина поискали от нея да го напусне. „ Бях обзета от същински яд “, спомня си Анете, която е майка на четири деца и има комерсиално обучение. Именно тогава дамата почнала да изследва опциите за изселване.

" Искам да остана тук вечно "

Анете избрала България заради следните аргументи: „ Страната е в Европейски Съюз, там се изповядва християнската религия, а и не е толкоз надалеч, което значи, че децата ми биха могли да ме посещават “. Без да знае и дума български, 63-годишната Анете си стегнала багажа и отпътувала за една страна, която до тогава въобще не познавала. Днес пенсионерката живее в Балчик и въобще не съжалява, че е взела това решение: „ Синьо небе и прелестен климат - просто да се влюбиш “, споделя дамата. Дори езиковата преграда към този момент не я тормози - Анете е научила по-важните думи и изрази, а и доста българи владеят немски и на драго сърце ѝ оказват помощ.

По-нататък дамата споделя, че в България може да си разреши обяд в ресторант или пък чаша вино - все удоволствия, които в Германия въобще не биха били вероятни с нейния приход. Но Анете вижда освен хубавите страни на живота в България - споделя да вземем за пример, че българите постоянно нямат положително отношение към животните. Жената споделя, че е прибрала едно бездомно куче от подслон, което извежда на разходки по няколко пъти дневно. „ Така кучето на процедура се грижи за моето здраве “, споделя пенсионерката пред репортерите на VOX. Техните камери улавят и някои безутешни гледки на запуснати панелни блокове в покрайнините на Варна, нечистотия по улиците, разрушени пътища. Въпреки това Анете е безапелационна: „ Това е моят нов дом, желая да остана тук вечно “.

Историята на Анете споделя и списание „ Бунте “. По мотив полемиката за бедността на старини в Германия изданието цитира проучване на фондация „ Бертелсман “, в което се съдържа прогнозата, че делът на дамите, които ще са принудени да живеят от обществени помощи в пенсионна възраст, през 2036 година ще доближи 27,8%. Днес този дял възлиза на 16,2%.

" Тук е просто необикновено "

Предаването на VOX ни среща и с други немски преселници, които обаче, за разлика от Анете, са предпочели България пред Германия не поради застрашаващата ги беднотия. Един от тях е Томас, който неотдавна има бар на „ Златни пясъци “. Германецът споделя, че бизнесът му се развива доста добре, от ден на ден немски туристи посещават заведението му. По неговите думи, поради новите забрани и високите цени в курортите на остров Майорка феновете на плажните празненства последователно се насочват към българското Черноморие. Натам се преориентират и някои от „ звездите “ на плажните купони - да вземем за пример изгоненият от Майорка Ике Хюфтголд. Новата му ария „ Буле Аларм - да отидем в България “ е един тип пояснение в обич към новата му татковина България. „ Тук е просто необикновено “, споделя той с екстаз след първата си изява на " Златни пясъци ". Ике се готви да се откри трайно в България, а камерите на VOX го демонстрират по какъв начин прави огледи на нови жилища край „ Златни пясъци “. Накрая се стопира на жилище с повърхност 150 квадратни метра и с аспект към морето, наемът за което възлиза на 400 евро месечно. За подобен апартамент на Майорка германецът би платил пет пъти по-висока цена, изясняват репортерите на VOX.

Предаването на немския тв-канал ни среща и с Бен Юнг, жена му Лена и сина ѝ Райън. В търсене на „ пречистващ “ метод на живот тримата се заселили в едно българско село, надалеч от всякаква цивилизация, в къща без отопление и течаща вода. Не са сигурни дали ще останат вечно в България или ще потеглят към някое ново премеждие в напълно друга част на света. Засега обаче се усещат чудесно в България. Само Райън би предпочел да се върне в Германия - най-много поради приятелите. Момчето към този момент има съответен проект: откакто приключи междинното си обучение в България, желае да следва ветеринарна медицина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР