Всички страни в Ирак трябва да показват сдържаност за ставащото

...
Всички страни в Ирак трябва да показват сдържаност за ставащото
Коментари Харесай

Тилърсън зове за сдържаност в Ирак

Всички страни в Ирак би трябвало да демонстрират въздържаност за ставащото в Иракски Кюрдистан. Този апел насочи от Катар държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън.

" Ние не насърчавахме референдума в иракски Кюрдистан, тъй като в този момент не е най-хубавото време за него, изключително в светлината на битката против " Ислямска страна ", - сподели Рекс Тилърсън. - Ние насърчаваме въздържаност във връзка с това, което се случва в Северен Ирак ", Ръководителят на американската дипломация също прикани всички страни в Ирак да " се придържат към предходните граници и разговор ".

 Ирак изцяло овладя Киркук от кюрдите
Ирак изцяло овладя Киркук от кюрдите

Киркук е богат на нефт

В нощта от 16 октомври, министър-председател на Арабска република Хайдар ал Абади подреди началото на акция за възобновяване на сигурността и стабилността в противоречивите региони, в това число и Киркук, в иракски Кюрдистан. Ситуацията към този град внезапно се ескалира след референдума за самостоятелност, извършен в автономията на 25 септември, на която Киркук се причисли едностранно.

 Египет поддържа целостта и единството на Ирак
Египет поддържа целостта и единството на Ирак

Ал Абади отива в Йордания

За по-малко от един ден военните си възвърнаха контрола над града и покрайнините му, откакто кюрдските паравоенни сили от Пешмерга се бяха оттеглени оттова. Под ръководството на центъра бяха трансферирани и всички нефтени залежи в Киркук, създадени от Северна нефтена компания (NOC). Междувременно обстановката остава напрегната, а през последните дни неведнъж е била получена информация за конфликтите сред кюрдската милиция и проправителствените сили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР