Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват

...
Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват
Коментари Харесай

Лекарският съюз: В цяла Европа само Естония се е отказала от хартиената рецепта

Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, употребяват по едно и също време хартиена и електронна рецепта. Това сподели инспекция на Българския лекарски съюз, който се опълчи на желанието на здравното министерство да отстрани изцяло хартиената рецепта, заяви " Медиапул ".

Първоначално Министерство на здравеопазването предложи от 1 май всички медикаменти по лекарско наставление да се предписват и отпускат с електронна рецепта, само че по-късно даде пролонгация поради огромния публичен интерес и многото постъпили оферти по планова за смяна в наредбата.

" Пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4, е голословно, безразсъдно и нерационално. Подобна процедура нарушава правата на пациентите и попречва лекарите в осъществяването на служебните им отговорности и долупосочените данни за практиката в Европа потвърждават това по безапелационен метод. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните съумели да доближат над 90% приложимост на електронната рецепта, само че без въвеждането на възбрана за потреблението на хартиената такава ", разясниха във вторник от съсловната лекарска организация.

Според БЛС е обоснован е въпросът за какво хартиените предписания важат в Европа, а у нас към момента се разисква тяхното цялостно отпадане.

" Съсловната организация още един път декларира цялостната си поддръжка за дигитализацията на бранша, само че без това да бъде за сметка на ограничението и отнемането на права на лекари и пациенти ", разясниха от БЛС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР