Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В

...
Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В
Коментари Харесай

Стефан Янев обяви: Бойна група на НАТО ще води учения в България

Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В същото време признаци за такава не се удостоверяват на този стадий. Това съобщи министърът на защитата Стефан Янев от щаба на НАТО в Брюксел и добави: " Надяваме се, че това ще се промени идващите дни, тъй като всички го желаеме ".

По мотив разполагането на бойни групи на НАТО в източния фланг, министър Янев посочи, че в България ще го създадем въз основата на български подразделения с български пълководец и българско командване, както и присъединяване на други сили от страните членки на НАТО.

" Още един път желая да подчертая за тази бойна група - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група, с цел да вършат взаимна подготовка. Тази подготовка е на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена отвън България, няма такива задания. Тя тренира единствено отбранителна тема у нас ", уточни още военният министър, представен от Dariknews. „ Тази бойна група ще координира своята активност с НАТО, няма да е под техен контрол”, съобщи Янев. До юни месец ще има повече изясненост по въпроса.
свързани новини46687на 31.01.2022
Министърът беше безапелационен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от сред 700 и 1000 души.

„ Толкова ще бъдат общо, когато се съберат всички дружно, само че процесът на подготовка не значи, че ще са дружно всички. Когато се тренира един детайл, ще идват едни подразделения, по-късно ще си отидат, когато се тренира различен детайл - ще дойдат други хора. 70 – 80% ще са българите “, добави той.

Стефан Янев заяви още, че идната седмица в Ново село идва нов американски контингент. Посещението е в границите на плануваните учения за повишение на оперативната съгласуемост и способността на тези сили да работят взаимно, както двустранно, по този начин и в границите на НАТО. Очаква се у нас да дойдат сред 100 и 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

„ Рота „ Страйкър “, което звучи като ударна група, само че по този начин се споделя техниката, която употребяват “, посочи военният министър и напомни, че имаме съглашение за партньорство и засилени тренировки със Съединени американски щати и въз основата на това съглашение действат и взаимните оборудване в Ново село.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР