Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да

...
Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да
Коментари Харесай

ЕК иска плановете за възстановяване да са готови предсрочно - до 28 февруари

Всички страни от Европейски Съюз би трябвало до края на февруари да показват пред Европейската комисия национални проекти за приемане на средства от възстановителния фонд на Европейски Съюз. Първоначалто се предвиждаше това да стане до края на април.

От общия размер средства във фонда - 672.5 милиарда евро, 37% би трябвало да бъдат ориентирани към " зелени " планове, а 20% - към цифрови, съобщи във вторник зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис. Той направи изказване след онлайн съвещанието на Съвета на Европейски Съюз на равнище министри на стопанската система и финансите. От общата сума 312.5 милиарда евро са грантовете, а 360 милиарда евро са заемите, до които ще имат достъп страните членки. По отношение на грантовете не се планува национално съфинансиране за плановете.

" Първият ни приоритет (за тази година) би трябвало да бъде стартирането на възстановителния фонд. Всички страни от Европейски Съюз би трябвало до края на февруари да показват (на Еврокомисията) националните си проекти за промени, всеки от които би трябвало да съдържа лист на съответни ограничения и насоки за вложения ", сподели Домбровскис.

Предложените промени и вложения би трябвало освен да насочат стопанската система към пътя на възобновяване, само че и да допринесат за цифровото и " по-зелено " обновяване в Европейски Съюз, акцентира зам.-шефът на комисията.

В българският проект за възобновяване, който към момента не е дефинитивно подготвен, са заложени ограничения за общо 12.16 милиарда лева (6.2 милиарда евро). Тази сума е напълно в частта за безвъзмездните средства, като настрана България ще може да се възполза и от 4.5 милиарда евро заеми.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР