Всички сте чели разказа на големия Иван Вазов Дядо Йоцо

...
Всички сте чели разказа на големия Иван Вазов Дядо Йоцо
Коментари Харесай

Дядо Вазов, дядо Йоцо и тяхната внучка

Всички сте чели описа на огромния Иван Вазов " Дядо Йоцо гледа " и си спомняте по какъв начин този кьорав човечец виждаше доста повече от хората, на които им е обещано обикновено зрение. Този безпаричен човечец виждаше българското в новоизградената българска железница през Искърското дефиле. Той е знак на този кьорав национализъм, за който не са ти нужни очи, с цел да видиш. Нужно ти е сърце, душа, нужно ти е да утихнеш и да слушаш вътрешния си глас. Паметник на дядо Йоцо може да се види в Искърското дефиле и през днешния ден.

А през вчерашния ден бях очевидец на нещо, което ме изуми, докосна, разплака и ме накара да се гордея с това, че съм българка!

 www.facebook.com/almaalter

На сцената на спектакъл Алма Алтер към Софийски университет беше сложена постановката " Дядо Вазов, Дядо Йоцо и тяхната внучка ".

Пиесата представяше познатата ни история за незрящия дъртак. Тя извиси до голяма степен българското и българщината. Нямаше човек в залата, който да не беше допрян от посланието на пиесата. А то беше, че да си българин и да видиш хубавото, да видиш българското, не са ти нужни очи.

В основните функции на дядо Йоцо и внучка му бяха двама млади незрящи хора, пъклен надарени и доста земни и същински. При тях нямаше игра, нямаше нагласяне на словата.. всичко сякаш идваше от вътре. Самите те невиждащи външния свят, ни демонстрираха, че виждат доста повече от нас и прозират това, което за нас остава неусетно!

Вчера всички хора, които бяха напълнили Алма Алтер, схванаха какъв брой дребни са проблемите им, какъв брой смешно звучат недоволствата им, какъв брой малко внимание обръщат на България и българското и какъв брой малко виждат! Прогледнете с душата, тъй като там са същинските лъчи, които осветяват този свят!

Отправям възторженостти към всички артисти на вчерашната сцена, само че най-много към двамата незрящи, за които това беше първа режисура! Едно огромно БРАВО!

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР