Всички срещу ГЕРБ, всички срещу БСП, БСП срещу всички, ДПС

...
Коментари Харесай

Мораториумът върху решения на правителството в оставка се забави удобно

" Всички против ГЕРБ ", " всички против Българска социалистическа партия ", " Българска социалистическа партия против всички ", " Движение за права и свободи против Българска социалистическа партия ", по този начин изглеждаше дебатът в пленарната зала в четвъртък, когато депутатите обсъждаха решението за налагането на мораториум върху покупко-продажби и назначения на държавното управление в оставка на Бойко Борисов. С него се не разрешава на държавното управление, чийто живот се обрисува да е още към две-три седмици, да подписва концесионни контракти, да взема и дава държавни заеми, да трансформира състава на управителните органи на държавните предприятия и сдружения с над 50% държавно присъединяване, както и да прави назначения в контролни органи и държавната администрация. Правителството в оставка на Борисов няма да може да прави и разпоредителни покупко-продажби с недвижимо имущество в държавните лечебни заведения. Срокът на деяние на мораториума е до избирането на ново държавно управление или до назначението на длъжностен кабинет от президента Румен Радев. Решението беше гласувано от депутатите от всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ-СДС, които не участваха в него.

В дебата в пленарната зала имаше и лични конфликти, най-ярките от които бяха тези сред водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев, както и сред Нинова и ръководителят на парламентарната група на обединението " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова.
Процедурна препирня
Сагата с желанието да се забрани на кабинета в оставка да прави покупко-продажби и назначения стартира предишния петък, когато водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предложи то да влезе в решението за основаването на краткотрайната комисия за проверка на трите държавни управления на Борисов и това на Пламен Орешарски. Тогава тя уточни, че предлага два разновидността за мораториума. Единият е решението да влезе в това за основаването на краткотрайната комисия по проверката, а другият - Българска социалистическа партия да го внесе настрана в деловодството на Народното събрание. В претекстовете си за настояването за налагане на възбраната Нинова уточни, че единствено на последното съвещание на държавното управление са били раздадени 7 концесии за по 35 години. От трите нови партии в Народното събрание показаха, че поддържат концепцията, само че не може решението за налагане на мораториум да влезе в решението за основаването на краткотрайната комисия по проверката.
Под диригентството на Йордан Цонев
Най-остро против това възрази Йордан Цонев. Той прикани Нинова да внесе настояването за налагане на мораториум настрана, с цел да може да се разиска в допълнение неговия период на деяние и обсег. След като предлагането за мораториума не влезе в това за комисията обаче Нинова упрекна останалите партии, че до момента в който се разисква по какъв начин ръководството на Борисов да се ревизира, той " продава страната ". Тогава Цонев с много нервозен звук съобщи: " Подкрепяме предлагането, само че не в този момент и незабавно. Сега и незабавно може в къщи единствено. Всички сме за мораториума, само че в този момент и незабавно, в случай че желаете ще вършиме точни оферти. ", сподели той от парламентарната естрада.

Мая Манолова пък ден след абсурда в Народното събрание изненадващо разгласи, че " Изправи се! Мутри вън! " работят също по решение за налагане на мораториум, което ускори шума в системата.

Така в понеделник в деловодството на Народното събрание бяха импортирани две решения за възбрана на държавното управление да прави покупко-продажби и назначения. Едното импортирано от депутати от Българска социалистическа партия, а другото от народни представители на " Изправи се! Мутри вън! "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР