Всички срещу ГЕРБ и сериозна заявка от новите формации в

...
Коментари Харесай

Законодателните приоритети на партиите в новия парламент

Всички против ГЕРБ и сериозна поръчка от новите обединения в Народното събрание за слагане на началото за ремонт на модела " Борисов ". Това са двата съществени акцента от първото съвещание на 45-ото Народно заседание, което беше публично намерено през днешния ден алегорично в остарялата постройка на Народното събрание.

В изявленията си от парламентарната естрада водачите на шестте политически обединения оповестиха целите си за активността на Народното събрание, макар неизвестността какъв брой дълъг ще е неговият живот. Ако поръчката на ръководителя на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов за къс мандат на този парламент се сбъдне, по-скоро няма да има време за радикални промени в законодателството, а работата му ще се концентрира върху измененията в Изборния кодекс, които да подсигуряват провеждането на почтени избори. Засега консенсус по този въпрос има сред трите нови обединения в Народното събрание - " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ", чиито оферти за ремонт на изборните правила съвсем се припокриват.

В Народното събрание може да се образува болшинство и към предлагането на " Демократична България " за промени в Закона за правосъдната власт, които плануват закриването на профилираните съдилища, защото в стратегиите на трите нови обединения и Българска социалистическа партия такава смяна също е планувана.
" ИТН ": Промени в Изборния кодекс
В първото си изказване след изборите за желанията на " ИТН " Тошко Йорданов уточни като съществена задача на това Народно заседание измененията в Изборния кодекс. " Има няколко обикновени неща, които този парламент е задължен да направи, с цел да може всеки български жител, без значение къде се намира по света, да може да упражни правото си на глас ", сподели той.

Сред поправките, които Йорданов уточни, са увеличение на броя на секциите в чужбина, опция за сънародниците ни зад граница да гласоподават по пощата, въвеждане на напълно машинно гласоподаване и видеонаблюдение. " ИТН " ще предложи и избор на нова Централна изборна комисия (ЦИК). От изказването му се разбра, че партията на Слави Трифонов не планува смяна, която би заменила настоящата пропорционална изборната система с мажоритарна. Това беше един от въпросите на референдума на " Шоуто на Слави ", който от " ИТН " показват като съществена причина за основаването на партията и влизането й в политиката. Отговорът за мажоритарния избор беше по отношение на желанието на ГЕРБ те да внесат смяната на изборната система с упованието депутатите от " ИТН " да я поддържат. В изявлението си Тошко Йорданов съобщи, че за нея се желае болшинство, като в същото време той уточни, че ще внесат предложение за намаляването на държавната дотация за партиите на 1 лева - също въпрос, подложен на референдума.

Подобни поръчки за смяна на изборните правила, свързани с гласуването на българите в чужбина - нарастване на броя на секциите и гласоподаване по пощата, въвеждане на видеонаблюдението, смяна на състава на ЦИК направиха и от другите две обединения от митинга - " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ". Засега от Българска социалистическа партия не са взели отношение по предложенията на трите обединения за смяна изборното законодателство, само че от предходните им поръчки може да се предвижда, че част от тях могат да бъдат подкрепени и от социалистите. Като да вземем за пример въвеждането на напълно машинно гласоподаване и видеонаблюдението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР